Vyberte stránku

Osmiletá samice Móni porodila dvojčata 13. března, otcem je šestiletý samec Tali. Móni je dominantní samicí skupiny, své první mládě v Zoo Praha přivedla na svět již loni.
„Když jsme v pátek ráno mláďata našli, byla už očištěná a sála matčino mléko. Porod samice zvládla bez potřeby jakéhokoli našeho zásahu a i nadále se o potomky vzorně stará. Ti se zatím drží u matky, o okolní svět se začnou zajímat za dva až tři týdny,“ popsal vrchní chovatel primátů Martin Vojáček.

Lemur kata

Lemuři kata mají štíhlé tělo s velmi dlouhým, pruhovaným ocasem, který jim pomáhá udržovat rovnováhu při skocích a slouží jim také k zrakové signalizaci. Na rozdíl od jiných lemurů se lemur kata rád pohybuje i po zemi. Délka jeho těla je 39–46 cm, samotného ocasu 56–63 cm, celkově pak 95–110 cm. Váží v průměru 2,2 kg.

Lemur kata žije v početných tlupách – kolem 30 členů, kde hlavní slovo má nejzkušenější samice. V tlupě se vše točí kolem mláďat. Malí lemuři mohou sát mléko od kterékoliv matky, ty zas pomáhají ostatním s hlídáním. Ochotně se ujímají i osiřelých mláďat. Samci nejsou v tlupě trpěni, po pubertě jsou vyhnáni z tlupy. Samice je schopná oplodnění pouze 3 dny v roce. Samci o samice bojují. Souboje samců probíhají tak, že lemuři si naparfémují konec ocasu podpažními žlázami a pak jím švihají soupeřovi kolem čumáku. Samice po 136 denní březosti rodí jedno až dvě mláďata. Ta se ihned po narození zavěsí za srst matky na břiše. Takto se mládě nosí zhruba 2 týdny, poté se usadí na matčině hřbetě. Mládě je kojeno po dobu 5 měsíců, zcela samostatné je až ve věku 6 měsíců.
Lemuři mívají problémy s termoregulací, což je nutí ke zvláštnímu chování: po ránu sedávají otočení k rannímu slunci s rozpaženýma rukama a snaží se ohřát co největší plochu těla slunečními paprsky. Lemuři žijí převážně v korunách stromů, živí se ovocem a drobným hmyzem. Díky izolaci na ostrově přežili lemuři dodnes.

Podle Červené knihy Mezinárodního svazu ochrany přírody patří lemuři kata mezi ohrožené druhy.. Ve volné přírodě se vyskytuje pouze na ostrově Madagaskar.

Zdroj: Zoo Praha, úvodní fotografie – dvojčata u své matky Móni. Foto: Petr Hamerník, Zoo Praha, Wikipedie, obrázky Pixabay

Odebírejte aktuality ze světa přírody

Odebírejte aktuality ze světa přírody

Jednou týdně vás budeme informovat o nejdůležitějších údálostech z dění před kamerami.

Děkujeme Vám. Nyní zkontrolujte vaší emailovou schránku a nastavení potvrďte kliknutím na odkaz.

Pin It on Pinterest

Sdílejte stránku

Podělte se s kamarády.

Shares