Samice hrabáče kapského porodila 14. února mládě. Potomek je sice nejmenším v historii dvorského chovu, nicméně pravidelně pije a sílí. Podle ošetřovatelů jde nejspíše o samce a jde o zdaleka nejprůbojnější a nejaktivnější mládě za celou dobu chovu.
„Skyla je už zkušená matka, a tak odchov probíhá naprosto bez problémů,“ popsala zooložka Gabriela Linhart.  „I když je mládě s porodní váhou 1,4 kilogramu na samé spodní hranici normy, je velmi aktivní a pravidelně se dožaduje krmení. Rychle sílí,“ doplňuje k valentýnskému přírůstku zooložka. O víkendu již mládě dosáhlo váhy 2 kilogramů a dál zdárně roste.

Mláďata hrabáčů jsou velmi náročná na stabilní podmínky. Proto malý samec tráví čas ve zvláštní místnosti, kde mu infračervená lampa udržuje teplotu kolem 33 stupňů Celsia a vlhkost přes 70 procent. Právě takové podmínky by panovaly v prostředí podzemního doupěte, které si hrabáči budují. V podmínkách člověkem zbudované nory, kterou mají hrabáči k dispozici v pavilonu, není možné takto konstantní podmínky udržet.
Ošetřovatelé přinášejí mládě ve dne v noci za Skylou a ta ho trpělivě kojí. „V průměru je to asi sedmkrát denně od šesti ráno zhruba do půlnoci. Vše řídí Skyla svou aktivitou. Jakmile večer či v noci vstane a jde na svou pravidelnou obchůzku, čekáme, až ulehne,“ říká Gabriela Linhart. Během krmení odebírají ošetřovatelé Skyle mléko i do zkumavek a mrazí ho. V případě nutnosti ho použijí k dokrmení dvorských mláďat, případně i odmítnutých hrabáčů jinde na světě.
Chov hrabáčů je velmi náročný. Jsou to totiž potravní specialisté, v přírodě se živí takřka výhradně termity. Ty je třeba v péči člověka nahrazovat speciálními kašemi a míchanicemi, které si každý chovatel připravuje sám. V dvorské zoo jsou kromě hmyzu zastoupeny také speciální granule, mrkev, banány, vejce nebo koktejl vitaminů a minerálů.

Safari park chová hrabáče kapské od roku 2014, kdy dorazil chovný samec Eka. V létě 2017 k němu do specializovaného zařízení v pavilonu Africká savana přibyla i samice Skyla. Prvního potomka se jí povedlo odchovat v roce 2017, dalšího v roce 2019. Pár je velmi harmonický a za pět let se stali jedněmi z nejúspěšnějších rodičů ve světových zoologických zahradách.

Hrabáč kapský

Hrabáč kapský je zavalitě stavěný savec, dosahující hmotnosti až 60 kg, délky těla 110–130 cm a délky ocasu 70 cm. Mohutné tělo hrabáče je téměř lysé, pouze na hřbetě ho pokrývají řídké štětiny. Zbarvení je béžové, na břiše a hlavě až narůžovělé. Končetiny s mohutnými drápy jsou sloupovité, zadní delší než přední, silný, málo pohyblivý ocas, podobný klokanímu, zvířeti umožňuje, aby se postavilo na zadní nohy. Hlava hrabáče je protáhlá a její přední část se podobá prasečímu rypáku. Oči jsou malé, naproti tomu boltce dlouhé a blanité, tvarově podobné zaječím. Ve spánku je zvíře skládá podél hlavy.

Hrabáč kapský se vyskytuje v Africe na jih od Sahary, především v savanách a buši, kde se vyskytuje dostatek termitů. V Botswaně se vyskytuje i v polopoušti Kalahari, naproti tomu v Etiopii vystupuje poměrně vysoko do hor. Vyhýbá se deštným pralesům.
V přírodě živí především mravenci a termity, jejichž hnízda rozhrabává silnými drápy a vyplašený hmyz pak nalepuje dlouhým jazykem. V zajetí je složení krmení individuální, skládá se z mnoha komponentů, s vysokým obsahem bílkovin.
Samice rodí jen jediné mládě o hmotnosti přibližně 1,6 kg. Březost trvá 243 dní. Mládě saje 4 měsíce. V zajetí se dožívá průměrně 21-23 let.

Zdroj: safaripark.cz, wikipedie

Odebírejte aktuality ze světa přírody

Odebírejte aktuality ze světa přírody

Jednou týdně vás budeme informovat o nejdůležitějších údálostech z dění před kamerami.

Děkujeme Vám. Nyní zkontrolujte vaší emailovou schránku a nastavení potvrďte kliknutím na odkaz.

Pin It on Pinterest

Sdílejte stránku

Podělte se s kamarády.

Shares




(Omlouváme se za zobrazovaní reklamních prvků, ale prokliky na partnerské stránky nám pomáhají financovat provoz a aktualizaci ZooCam.info)