Vlhovec kaštanový je tropický pták mladého světa. Je rezidentním druhem v karibských pobřežních nížinách od jihovýchodního Mexika po centrální Panamu. Také se vyskytuje na tichomořském svahu Nikaraguy a Hondurasu a na severozápadě Kostariky.
Samec má délku těla 35 cm, 214 g, samice 28 cm a 113 g
Dospělí samci mají kaštanovou hlavu, peří je typicky kaštanové, tmavě hnědé nebo černé. Nohy jsou tmavé, ale zobák
je obvykle nápadně kontrastní, bílé barvy zakončený, šedým nebo černým podkladem. U několika druhů jsou také modrá nebo růžová holá líčka. Samice jsou samcům podobné, jen menšího vzrůstu.
Jsou to velcí ptáci se špičatými zobáky s dlouhým ocasem, které jsou vždy alespoň částečně jasně žluté. Samci jsou obvykle větší než samice.
Vlhovec obývá lesní baldachýn, okraje lesa a staré plantáže. Jsou to koloniální ptáci. Staví visící tkané hnízdo z vláken a révy, 60-180 cm dlouhé, vysoko ve stromu. Každá kolonie má dominantního samce který se páří s většinou samic.
Samice snáší dvě bílé nebo žlutohnědé vejce s tmavými skvrnami, které se po 15 dnech vylíhnou, po 30 dnech jsou mláďata plně opeřena.
Existuje typicky asi 30 hnízd v kolonii, ale bylo zaznamenáno až 172 hnízd.
Živí se převážně hmyzem, obratlovci (žáby a ještěrky), a jinými členovci. Také pojídají ovoce a nektar velkých květů. Jsou velmi vokální, produkují širokou škálu písní a volání.

Videozáznam:

Odebírejte aktuality ze světa přírody

Odebírejte aktuality ze světa přírody

Jednou týdně vás budeme informovat o nejdůležitějších údálostech z dění před kamerami.

Děkujeme Vám. Nyní zkontrolujte vaší emailovou schránku a nastavení potvrďte kliknutím na odkaz.

Pin It on Pinterest

Sdílejte stránku

Podělte se s kamarády.

Shares