Vyberte stránku

Projekt FalconCam, který se nachází v areálu CSU Orange v novém Jižním Walesu, byl založen
v roce 2008, aby studoval, sledoval a zaznamenával chovatelské a přirozené chování rezidentní sokolí rodiny dravého druhu ptáků, který byl do nedávné doby zařazen do seznamu na celém světě jako „ohrožený“ a aby poskytl výzkum, obrazy, videozáznamy a vizuální vysílání pro celosvětové úsilí o ochranu.
Samička sokola se jmenuje Diamond, sameček byl pojmenován Xavier.
Sezona 2018
Samička snesla celkem 3 vajíčka. První vajíčko snesla 20. srpna a po 36 dnech inkubace 25. září se vyklubalo první mládě, druhé mládě se vyklubalo 27. září.
Třetí vejce není životaschopné. Má několik malých děr ve skořápce.



Sokol stěhovavý je dravec, velikosti vrány až jestřába, s charakteristickou siluetou,
tedy s dlouhými zašpičatělými křídly a s dozadu se zužujícím ocasem s krátkými ocasními brky. Dospělí ptáci se zabarvením podobají jestřábovi. Sokol stěhovavý má v rozpětí křídel 90 až
113 cm při délce těla 38 až 51 cm. Hmotnost samce je 582 g až 636 g a samice 925 až 1111 g. Díky dokonalé aerodynamické stavbě těla se sokol stěhovavý pyšní titulem nejrychlejšího tvora na světě. Při střemhlavém letu mu byla naměřena rychlost 389 km za hodinu. Při takové rychlosti nedokáže manévrovat, proto loví pouze ve vzduchu a to nejčastěji holuby, různé druhy havranovitých ptáků, špačky, drozdy a menší ptáky. Dokáže však ulovit i bažanty, koroptve, divoké kachny a volavky.
Sokol stěhovavý je kosmopolitní druh s mnoha poddruhy. Čtyři poddruhy hnízdí v Evropě. Přestože podle názvu jde o stěhovavý druh, hnízdní pár se zdržuje v areálu hnízdiště po celý rok. V září migrují zpravidla jen jednoletí jedinci a to převážně na jihozápad Evropy.



V přírodě hnízdí převážně na skalních stěnách, pokud nemají k dispozici skály, zahnízdí
i ve starém hnízdě jiného druhu. Sám hnízdo nestaví, ani neupravuje, na skále mnohdy hnízdí přímo na holém podkladu. Byla zaznamenána i hnízda na zemi. Oblíbil si lidské stavby a často hnízdí ve zříceninách hradů nebo na různých věžích. Přesto na rozdíl od poštolky nehnízdí příliš často ve velkých městech. Na hnízdo se pravidelně vrací nebo hnízdí aspoň poblíž původního hnízda.
Před hnízděním předvádí akrobatické zásnubní lety.
Ve střední Evropě snáší samice nejčastěji na konci března či začátku dubna 3–4 vejce.
Sedí na nich cca 29–30 dní, samec ji občas střídá. Samice si buď potravu sama uloví, když ji samec vystřídá v sezení, nebo jí samec nosí kořist na hnízdo. Po vylíhnutí se o mláďata na hnízdě stará asi 14 dní jen samice, samec přináší kořist, poté se střídají. Mláďata opouštějí hnízdo po 35–42 dnech, ale rodiče je nadále krmí ještě aspoň dva měsíce. Sokoli pohlavně dospívají ve dvou
až třech letech.



Videozáznamy Lady Hawk

Líhnutí prvního mláděte

První krmení mláděte



Líhnutí druhého mláděte

Samička krmí obě mláďata



Xavier dorazí brzy ráno se špačkem a Diamond si kořist přebírá a krmí mladé.

Jedno z mláďat se vydalo prozkoumat hnízdo




Pěkný pohled na krmení

Přidejte se k nám!

Jednou týdně vás budeme informovat o nejdůležitějších údálostech z dění před kamerami.

Děkujeme. Nyní prosím dokončete svou registraci kliknutím na odkaz v emailu, který jsme vám zaslali

Pin It on Pinterest