Kamera je umístěna ve vojenském výcvikovém prostoru Ādaži v Lotyšsku.
To není jen místo pro cvičení národních ozbrojených sil, ale také oblast přírodní hodnoty evropského významu. V centrální části je největší komlex vřesovišť kde je mnoho vzácných a speciálně chráněných ptáků, jako je mandelík hajní, dudek, tetřev. Mandelíci hajní se zde několik let rozmnožují.

Fotografie od Ievy Mārdega
Mandelík hajní se v současné době vyskutuje pouze v okolí lesů v Rize v chráněné oblasti Adazi a v přírodní rezervaci Garkalnes – celkem 25 párů. V polovině minulého století bylo v Lotyšsku několik tisíc těchto ptáků. Jejich počet prudce klesl.
2. května 2018 byl spuštěn online přenos.


Mandelík hajní je středně velký, pestře zbarvený pták z čeledi mandelíkovitých. Je blízce příbuzný s vlhou.
Mandelík hajní je velký asi jako kavka, dorůstá přibližně 29–32 cm, váží kolem 180 g a v rozpětí křídel měří 52–58 cm.
Je nádherně zbarvený, azurově modrý s červenohnědým hřbetem, pravoúhle zastřiženým ocasem, dlouhými křídly, silným zobákem a krátkýma nohama. Hlava, krk a spodina těla jsou světle modré se zelenavým nádechem. Hřbet, lopatky a raménko tmavohnědé. Svrchní křídelní krovky fialovomodré, letky černohnědé s modravým nádechem na vnějších praporech a u kořene světle modré. Ocas tmavomodrý, před tmavými špičkami světlejší, prostřední pár špinavě zelený, vnější pár rýdovacích per
je nejdelší a má černé špičky. Jednotlivá pohlaví se zbarvením neliší; mladí jedinci mají bledší barvy, krk a prsa nahnědlé, krajní rýdovací pera bez černých špiček.Při zpěvu vydává drsné zvuky „krak, krak, krak“.
Hnízdí v jižní, střední a jihovýchodní Evropě, západní a střední Asii a v severní Africe. Ptáci v srpnu až září na zimu migrují
do východní Afriky, odkud se do střední Evropy začínají vracet obvykle během dubna.
V Česku v minulosti hnízdil pravidelně, i dost početně (i v koloniích), ovšem během 20. století zcela vymizel.
V letech 1985–1989 byly zaznamenány max. tři páry. Poslední pravděpodobné hnízdění bylo zaznamenáno v roce 1991 v okolí Brna; v seznamu z roku 2003 je na území ČR zcela vymizelý.
Místo hnízda volí samec.Hnízdo má vždy v dutinách, zpravidla stromových (např. po datlech nebo žlunách), někdy v děrách hlinitých stěn, ve štěrbinách zdiva, případně v budkách. Dutiny ani budky nevystýlá. Snáší 4–6 čistě bílých vajec, na nichž sedí oba rodiče (samička déle). Mláďata krmí oba rodiče, v prvních dnech potravu podává pouze samička. Mláďata hnízdo opouštějí ve věku 25–30 dní a jsou ještě krmena v okolí hnízda. Nejvyšší dosažený věk v přírodě je více než 9 let.
Živí se téměř výhradně živočišnou potravou, zejména většími členovci, především hmyzem.


Videozáznamy:
Mandelík kroužkovaný AL a nekroužkovaný pták

Zájem o budku má i krutihlav obecný

Mandelíci kroužkovaní AL a ZE




Al přináší hada

Al přináší ještěrku

Odebírejte aktuality ze světa přírody

Odebírejte aktuality ze světa přírody

Jednou týdně vás budeme informovat o nejdůležitějších údálostech z dění před kamerami.

Děkujeme Vám. Nyní zkontrolujte vaší emailovou schránku a nastavení potvrďte kliknutím na odkaz.

Pin It on Pinterest

Sdílejte stránku

Podělte se s kamarády.

Shares




(Omlouváme se za zobrazovaní reklamních prvků, ale prokliky na partnerské stránky nám pomáhají financovat provoz a aktualizaci ZooCam.info)