Vyberte stránku

Káně rudoocasá – webkamera

autor: | Led 31, 2018 | Severní Amerika, Živé kamery z přírody | 71 komentáře(ů)

Káně rudoocasá – popis

Káně rudoocasá je středně velký dravý pták z čeledi jestřábovitých. Hnízdí téměř na celém území Severní Ameriky v rozmezí od západní Aljašky a severní Kanady až po Panamu a Karibik a náleží vůbec mezi nejhojnější severoamerická káňata. Vyskytuje se ve 14 poddruzích, které se mezi sebou liší zbarvením a areálem rozšíření.
Káně rudoocasá dorůstá 45 – 65 cm a v rozpětí křídel měří 110 – 145 cm, samice přitom bývají průměrně asi o 25% větší než samci. Hmotnost u dospělých jedinců se obvykle pohybuje mezi 690–1600 g. Svrchu je hnědá, spodinu má světlejší s výraznými hnědými stříkanci a ocas charakteristicky cihlově zbarvený.
Obývá širokou paletu lokalit v různých nadmořských výškách, včetně pouští, pastvin, jehličnatých, opadavých i tropických deštných lesů, zemědělské půdy a městských oblastí. V Kanadě, Mexiku a Spojených státech je chráněná.
Požírá zejména malé savce, ale také ptáky, plazy a vzácněji i netopýry, hady, ryby, korýše a hmyz. Složení její potravy se mění podle oblastí a ročního období, až 85 % z její potravy však obvykle zabírají hlodavci. Je monogamní. Klade 2 – 3 vejce, na kterých sedí po dobu 28 – 35 dnů.
Díky její zatím stále poměrně vysoké početnosti a snadnému výcviku se často využívá i v sokolnictví. Má také význam u některých původních severoamerických kmenů, kteří její pera považovaly za posvátné a využívaly je při náboženských obřadech.

Káně rudoocasá – živě


[popup_trigger id=“761″ tag=“span“]přidat záznam[/popup_trigger]

Přidejte se k nám!

Jednou týdně vás budeme informovat o nejdůležitějších údálostech z dění před kamerami.

Děkujeme. Nyní prosím dokončete svou registraci kliknutím na odkaz v emailu, který jsme vám zaslali

Pin It on Pinterest

Share This