V blízkosti hnízda výra virginského v Carlo, Montaně je hnízdo orlovců říčních. Pár orlovců říčních Charlie a Charlotte
si postavili pohodlné hnízdo na vyvýšené plošině s výhledem na malebnou krajinu a pole.

[ihc-hide-content ihc_mb_type=“show“ ihc_mb_who=“2,3,4″ ihc_mb_template=“1″ ]

V nočních hodinách využívá hnízdo k jídlu a páření pár výrů virginských, který hnízdí přibližně 75 metrů od hnízda orlovců .
Přes den na hnízdo zavítají různé druhy ptactva.

Videozáznamy z hnízda

Samička výra virginského na hnízdě

Páreček výrů při noční návštěvě hnízda

Bernešky velké na hnízdě

Berneška velká je velký druh ptáka z řádu vrubozobých.
Větší než husa velká délka těla 80–105 cm, hmotnost 3,67–5,41 kg, s nápadně dlouhým krkem. Peří je převážně hnědavé, vespod světlejší, krk a hlava jsou leskle černé, s velkou, čistě bílou skvrnou. Na svrchní straně těla a bocích je jemné vlnkování tvořené béžovobílými špičky per. Obě pohlaví jsou zbarvena podobně, mladí ptáci mají světlé proužkování na hřbetě a bocích nerovnoměrné a hůře patrné, liší se také světleji hnědočernou hlavou a krkem a hnědavým odstínem „podkrčníku“. Severoamerický druh, introdukovaný do několika zemí Evropy. Částečně tažná. Hnízdí v močálech, jezerech, podél řek
i mořských pobřeží. V České republice se vyskytuje nepravidelně po celý rok, hlavně v zimě.

Datel zlatý

Samička se samečkem na hnízdě

Datel zlatý je středně velký druh šplhavého ptáka z čeledi datlovitých. Žije na okrajích lesů a v otevřených krajinách v blízkosti stromového porostu na rozsáhlém území Severní Ameriky. Zasahuje také do Střední Ameriky, na Kubu a Kajmanské ostrovy.
Je částečně tažný.
Datel zlatý dorůstá průměrně 32 cm. Svrchu je šedý, s tmavým pruhováním křídel a červeným zbarvením letek.
Spodinu těla má světlou, černě skvrnitou, na hrdle je výrazná tmavá skvrna. Končetiny a zobák má šedý, oči černé. Samec
se od samice liší černým nebo červeným „vousem“ na hlavě. Živí se převážně hmyzem, ale požírá také plody a semena.
Po potravě přitom velmi často pátrá i na zemi. Hnízdí v dutinách stromů, v jedné snůšce je 6-8 čistě bílých vajec, na kterých sedí po dobu 11-12 dnů. Mláďata pak hnízdo opouští po 25-28 dnech.

[/ihc-hide-content]

Odebírejte aktuality ze světa přírody

Odebírejte aktuality ze světa přírody

Jednou týdně vás budeme informovat o nejdůležitějších údálostech z dění před kamerami.

Děkujeme Vám. Nyní zkontrolujte vaší emailovou schránku a nastavení potvrďte kliknutím na odkaz.

Pin It on Pinterest

Sdílejte stránku

Podělte se s kamarády.

Shares