Vyberte stránku

Čáp černý je zástupcem čeledi čápovitých .Je to velký, převážně černý pták s bronzovým leskem, červeným dlouhým zobákem a bílým břichem. Mezi samcem a samicí téměř není rozdíl, mláďata jsou matně hnědá s šedozeleným zobákem. Dožívá se věku přes 15 let.
[ihc-hide-content ihc_mb_type=“show“ ihc_mb_who=“2,3,4″ ihc_mb_template=“1″ ]

Tento plachý, vzácnější obyvatel horských lesů, pahorkatin a lužních lesů žije jednotlivě a velmi skrytě. Hnízdo z klacků a větví bývá schováno v lesích v korunách starých stromů nebo na skalách. Je rozšířen ve většině střední a východní Evropy a v mírnějších oblastech Asie až po Dálný východ. Evropské a západoasijské populace táhnou na zimu do střední a západní Afriky,
ostatní do Indie a Číny.
Živí se převážně rybami a dalšími drobnými živočichy, které loví hlavně v menších vodních tocích. Snáší obvykle 3–5 vajec, ze kterých se po měsíci líhnou mláďata s bílým prachovým peřím.

Přehled hlavních událostí na hnízdě černých čápů v Estonsku 2017

V loňském roce 2016 přiletěli Karl a Kati na hnízdo ve stejný den 5. dubna.

Rok 2017

Karl dorazil na hnízdo 4. dubna v 10.37.
Kati dorazila na hnízdo 9. dubna ve 14 38

První vejce 17. dubna.
Druhé vejce 19. dubna
Třetí vejce 21. dubna
Čtvrté vejce 23. dubna

První mládě se vylíhlo v noci z 19. a 20. května.
Druhá mládě se vylíhlo pozdě večer 20. května
Třetí mládě se vylíhlo pozdě večer 21. května
Čtvrté mládě se vylíhlo brzy ráno 23. května

29. května. se samička Kati, pokoušela odstranit čtvrté mládě z hnízda.
Kati se o odstranění pokoušela i další tři dny,ale mládě nezabila.Zůstalo v hnízdě, dostávalo jídlo
a přístřeší ..
1. června Kati a Karl zabili nejmladšíh mládě. Zemřelo přibližně v 20:20 nebo 20,30

Ornitolog Urmas Selis kroužkoval mláďata 28. března 2017
Čísla kroužků
Plast 709U. Kovový kroužek A16354
Měření:
Křídlo 350 mm, zobák 100 mm
Hmotnost 2,33 kg

Plast 715T kovový 16355
Křídlo 340. Zobák 95
Hmotnost 2,1 kg

Plast 715U kov 16356
Křídlo 315 zobák 93
Hmotnost 2,0 kg

Peří pro analýzu DNA bylo odebráno všem mláďatům.
Měření hnízda
Od kamery do středu hnízda 1,3 m – 1,4 m. Z kamery na přední hranu 70 cm. Průměr hnízda je asi 1,7 m.

Mláďatům byla vybrána jména:
709U – Uno
715T – Tali
715U – Usin

První let mláďat
Uno
První let 27. července ve věku 69 dní
Zmizel po dobu 4 dnů a 30. července se vrátil do hnízda

Tali
První let 31. července ve věku 72 dní
Vypadla z hnízda, ale dokázala se vrátit tentýž den

Usin
První let 5. srpna ve věku 76 dní

Uno byl naposledy viděn na hnízdě 12.srpna
Kati byla naposledy viděna na hnízdě 13. srpna.
Tali a Usin byli naposledy spatřeny na hnízdě 17.srpna
Karl byl viděn sám na hnízdě naposledy 18.srpna.

Nyní černé čápy čeká dlouhá cesta do zimoviště.

Mladí sourozenci neletí spolu. (Ale někdy se připojit k jiným čápům později)

U mnoha stěhovavých druhů jsou sociální interakce týkající se migrace špatně známé,
zvláště v rozsahu, v němž spoluobčanští sourozenci zůstávají spolu, přinejmenším během první migrace po přistání.
Tato studie zkoumala předpoklad, že sourozenci černých čápů zůstanou společně během migrace a je poprvé zjištěno, že mladíci ze stejného hnízda palearktických subsaharských stěhovavých čápů byly sledováni při migraci.
Čtyři mladiství ze stejného hnízda byli následováni sledováním družic a každý se rozptýlil nebo migroval úplně jiným směrem. Výsledky jsou tak v rozporu s myšlenkou, že sourozenci černých čápů zůstávají na první migraci společně, ale pro potvrzení těchto nových zjištění je důležité opakovat studium pomocí dalších hnízd.

Letošní hnízdění černých čápů v Estonsku bylo téměř dokonalé.Spousta jídla,přiměřené počasí.
Po prvním letu se mladí čápi vraceli do hnízda,kde je rodiče nadále krmili.
Všechny tyto věci směřují k úspěšnému prvnímu roku pro mladé čápy.

Záznam hnízdění 2017

[/ihc-hide-content]

Přidejte se k nám!

Jednou týdně vás budeme informovat o nejdůležitějších údálostech z dění před kamerami.

Děkujeme. Nyní prosím dokončete svou registraci kliknutím na odkaz v emailu, který jsme vám zaslali

Pin It on Pinterest