Tato kamera sleduje přehradu Gowrie na Djuma Game Reserve v Sabi Sand Wildtuin v Jižní Africe. Ve skutečnosti se jedná o nejstarší vodní napajedlo v Africe a ve světě.
Kamera vysílá LIVE z tohoto místa od roku 1998.

Soukromá rezervace Djuma byla původně založena jako soukromý majetek v 70. letech 20. století a zahrnovala dvě nemovitosti celkem o celkové rozloze téměř 2000 hektarů a práva na dalších 5000 hektarů. Jurie Moolman zdědil zemi od svého otce a v roce 1993 zahájil pokládku základních kamenů toho, co by se mělo stát Djuma Private Game Reserve. Jurie a jeho manželka Philippa pracovali bok po boku a stavěli odkaz Djuma s osobní vášní a lásce k zemi i okolní komunitě. Filozofií Djumy bylo vždy zachování země, aby si budoucí generace mohly užívat nedotčenou slávu afrického buše. Aby se to stalo skutečností, považují odpovědnou komercializaci za klíč k zachování tohoto přirozeného zázraku. Odpovědná komercializace není nezbytná pouze pro udržování Djuma Game Reserve, ale vytváření pracovních míst spojené s komerčním procesem umožňuje sousedním komunitám podíl v těchto zemích. To poskytuje přímou pobídku pro místní komunity, aby pomohly chránit své životní prostředí.

Videozáznam – Upozornění: může být drastické pro citlivé diváky.

Hyena skvrnitá dosahuje délky těla 1-1,6 metru, délka ocasu mezi 25-36 centimetrů, hmotnost je u dospělých zvířat 40-86 kilogramů. Zbarveni je převážně žluté a po hřbetě,hrudi a celém trupu, jsou vidět černé tečky.
Hyena skvrnitá má ze všech afrických masožravých savců nejsilnější stisk čelistí.
V odstraňování mršin nemá v Africe konkurenci. Hyeny žijí v hierarchicky uspořádaných klanech o 5-30 jedincích. Vládne jim dominantní samice.


Hyena skvrnitá je schopný lovec a ve smečce dokáže udolat i velké antilopy. Troufá si i na lov lvích a výjimečně i sloních mláďat. Rovněž sama vyhledává mršiny. Svým mohutným chrupem rozdrtí i silné kosti. Osamělá hyena skvrnitá loví zajíce, na zemi hnízdící ptáky a ryby v bažinách. Pokud má nedostatek potravy, může ztratit až třetinu celkové hmotnosti. Najednou však dokáže pohltit velkou dávku potravy, sežerou naráz až 14,5 kg masa.
Po čtyřměsíční březosti samice v podzemní noře porodí 1-3 mláďata. Rozmnožují se i níže postavené samice. Mládě vůdčí samice však dědí sociální postavení a má různé výsady oproti jiným mláďatům. Mladí samci smečku opouští v období dospívání, samice obvykle zůstávají.
Hyena skvrnitá patří mezi úspěšné sprintery. Na kratší vzdálenosti dokáže běžet rychlostí
až 64 km v hodině. Je ale na rozdíl od kočkovitých šelem i velmi vytrvalým běžcem – tomu odpovídá i velikost jejího srdce, které je 2x větší, než srdce lva.

Zdroj: Djuma Private Game Reserve

Odebírejte aktuality ze světa přírody

Odebírejte aktuality ze světa přírody

Jednou týdně vás budeme informovat o nejdůležitějších údálostech z dění před kamerami.

Děkujeme Vám. Nyní zkontrolujte vaší emailovou schránku a nastavení potvrďte kliknutím na odkaz.

Pin It on Pinterest

Sdílejte stránku

Podělte se s kamarády.

Shares