Kiolpíky jen tak nepřehlédnete, zaujmou na první pohled. Jejich dlouhý, rovný a hlavně zploštělý zobák je nepřehlédnutelný.
Kolpíci jsou vodní ptáci příbuzní ibisům, od kterých je odlišuje hlavně tvar zobáku – mezi brodivými ptáky jsou nepřehlédnutelní svým dlouhým zobákem ve tvaru lžíce.
Peří kolpíků je většinou bílé, narůžovělé nebo nažloutlé, uzdička, okolí oka, brada a hrdlo jsou lysé. Nohy bývají tmavé. Ve svatebním šatě mají na hlavě chocholku prodloužených per, obě pohlaví se od sebe neliší. Při letu mají natažený krk i nohy. Při krmení procházejí mělkou vodou
a otevřeným zobákem víří bahno na dně. Jejich potravou je vodní hmyz, červi, korýši, měkkýši
a menší ryby.




Hnízdí v zarostlých bažinách s rákosem, mangrovových porostech, v křovinách nebo i na stromech, často společně s dalšími vodními ptáky, jako jsou ibisové nebo volavky.
Hnízdo si splétají z větví a rákosových stébel. Samice snáší asi 3 oválná bílá vejce, na kterých sedí oba rodiče. Mláďata jsou krmena vyvrhovanou potravou, zobáky mladých ptáků jsou krátké,
bez lžicovitého rozšíření. Kolpíci dávají přednost sladkým vodám. Hnízdí na rozsáhlém území Jižní Ameriky, většinou východně od And a v pobřežních regionech Karibiku, Střední Ameriky
a Mexika.



Videozáznam:

Odebírejte aktuality ze světa přírody

Odebírejte aktuality ze světa přírody

Jednou týdně vás budeme informovat o nejdůležitějších údálostech z dění před kamerami.

Děkujeme Vám. Nyní zkontrolujte vaší emailovou schránku a nastavení potvrďte kliknutím na odkaz.

Pin It on Pinterest

Sdílejte stránku

Podělte se s kamarády.

Shares