Vyberte stránku

Kamera je instalována na mýtině v polovině lesa, který se nachází na severním okraji Bělověžského pralesa v polesí Browsk. (Oblastní ředitelství státních lesů v Białystoku).
Jedná se o jedno z míst, kam lesníci přivážejí potravu pro zubry a rozvěšují lojové koule pro ptactvo.

[ihc-hide-content ihc_mb_type=“show“ ihc_mb_who=“2,3,4″ ihc_mb_template=“1″ ]

Ptactvo pozorované na pastvině:
Vrabec polní, Vrabec domácí, Sýkora modřinky, Sýkora koňadra, Sýkora babka, Strakapoud střední, Strakapoud velký, Zvonek zelený, Krahujec, Jestřáb, Straka obecná, Dlask tlustozobý, Brhlík lesní.

Krahujec obecný je malý druh dravce z čeledi jestřábovitých.
Krahujec obecný je štíhlý dravec s krátkými širokými křídly a dlouhým ocasem, umožňujícími rychlé manévrování v hustém porostu. Samice je zřetelně větší než samec a může dosahovat až dvojnásobné hmotnosti.
Samec dorůstá délky 29–34 cm a v rozpětí křídel měří 58–65 cm, samice je dlouhá 35–41 cm a v rozpětí křídel dosahuje 67–80 cm. Hmotnost samce je 105–196 g, samice 185–350 g.
Samec má břidlicovitě šedý hřbet a křídla, rezavé tváře a hruď a bílé, rezavě pruhované břicho. Samice je zespodu hnědošedě pruhovaná a rezavé zbarvení na tvářích a hrudi zpravidla postrádá (někdy je však v malé míře patrné i u ní).
Mladý pták je svrchu tmavohnědý s rezavými lemy per na „předloktí“. Proužkování na spodině těla má řidší, na hrudi často přerušované a nepravidelné. Zobák je šedý se žlutým ozobím, nohy žluté a duhovka tmavožlutá až oranžově červená.

Videozáznamy:

Jestřáb

Samička krahujce

Krahujec

Strakapoud velký – samička

[/ihc-hide-content]

Přidejte se k nám!

Jednou týdně vás budeme informovat o nejdůležitějších údálostech z dění před kamerami.

Děkujeme. Nyní prosím dokončete svou registraci kliknutím na odkaz v emailu, který jsme vám zaslali

Pin It on Pinterest