Buřňáci tráví většinu svého života na moři, v době hnízdění se pak přesouvají na pevninu.
Tito ptáci se živí hlavonožci a malými druhy ryb. Jsou monogamní a páry si mezi sebou vytváří pevná pouta.

[ihc-hide-content ihc_mb_type=“show“ ihc_mb_who=“2,3,4″ ihc_mb_template=“1″ ]

Buřňák bermudský se vyskytuje v okolí Bermud, hnízdí na ostrůvcích v jihovýchodní části Bermud, dohromady zvaných Castle Harbour islands, dále na ostrově Nonsuch Island. Zatoulává se až k východnímu pobřeží USA, ojediněle do Evropy (Portugalsko).

Buřňák bermudský je velice ohrožený druh. V polovině minulého století byl na pokraji vyhynutí, na jediném známém hnízdišti bylo v roce 1951 18 párů. Počty se velice pomalu zvyšují.
Poté, co strávili měsíce krmením na Atlantském oceánu, se Buřňáci bermudští vrátili na ostrov Nonsuch, Bermudy, do nor, kde se budou pářit a trávit čas v hnízdě. Návrat kamerového páru signalizuje začátek rozmnožovacího období a příležitost sledovat a dozvědět se o chovatelské ekologii jednoho z nejohroženějších mořských ptáků na celém světě.
Chovné páry se obvykle vrací zpátky na ostrov Nonsuch každý rok na začátku listopadu,
než se odváží zpět na moře po většinu prosince. Začátkem ledna se samička vrátí do hnízda a snese jedno vejce.
V příštích 5-6 měsících bude tento pár intenzivně pracovat, aby odchoval zdravé mládě.Budou létat na Atlantik,kde budou pro své mládě lovit potravu.

Během prosince bude kamera offline pro údržbu.

Videozáznamy:

Přílet Buřňáků,po několika měsících poprvé v noře

Podívejte se na chovný pár Buřňáků kteří se vrátili do své nory po několika měsících strávených na moři. Po návratu se pár začal pářit.

Mladý buřňáček videozáznam z minulého hnízdění

[/ihc-hide-content]

Mohlo by vás zajímat

Přidejte se k nám!

Jednou týdně vás budeme informovat o nejdůležitějších údálostech z dění před kamerami.

Děkujeme. Nyní prosím dokončete svou registraci kliknutím na odkaz v emailu, který jsme vám zaslali

Pin It on Pinterest