Lev patří mezi tři největší africké kočkovité šelmy. Charakteristická je pro něj krátká a plavá až tmavohnědá srst, u samců doplněná mohutnou hřívou.

[ihc-hide-content ihc_mb_type=“show“ ihc_mb_who=“2,3,4″ ihc_mb_template=“1″ ]

Hříva se u samců objevuje mezi pátým a šestým rokem života a zprvu je světlá s přibývajícím věkem tmavne. Délka chlupů hřívy může dosáhnout až 24 cm. Barva, tvar a hustota hřívy je u každého jedince jiná. Nejlépe vyvinutá hříva pokrývá od temene hlavy celý krk až po předloktí předních končetin. Má i praktický význam, zastrašuje soky a při soubojích tlumí rány vedené na hlavu a krk.

lvi mají své stálé teritorium o jehož obranu se starají především samci. Značkují si teritorium močí, hlasovými projevy a společnými silami zahánějí vetřelce. Rozloha jejich teritoria je závislá na mnoha faktorech, dosahuje 25 až 50 km2, podle charakteru krajiny, množství lovné zvěře, velikosti smečky …
Lvice loví ve smečkách. Jejich kořistí se stávají hlavně větší savci jako jsou antilopy, pakoně, buvoli a zebry, ale také menší zvířata jako zajíci a ptáci. Nepohrdnou ani zdechlinami, které usmrtila jiná zvířata jako hyeny a jiné psovité šelmy.
Lvi jsou masožraví a projevují dva typy společenského uspořádání. Někteří jsou součástí smečky, která se skládá z příbuzných samic, jejich mláďat a skupiny jednoho až čtyř samců, kteří se páří s dospělými samicemi. Další skupinou jsou nomádi, což jsou samotáři, někdy i jedinci žijící v páru.
Lvi se páří v jakémkoliv roční období, březost samice trvá 100–120 dní, poté porodí 1 až 4 mláďata. Samice ve smečce se snaží rozmnožovat ve stejnou dobu, takže se můžou vzájemně starat o krmení a chování mláďat. Lvíčata jsou odstavena po šesti až sedmi měsících. Vzájemné souboje o jídlo jsou v divočině na denním pořádku, proto se až 80 % mláďat nedožije ani dvou let.. Lvíčata mají mnoho nepřátel. Nejnebezpečnější je hyena. Lvíčata jsou skvrnitá. S postupem věku skvrny mizí a později začíná mladým samcům vyrůstat hříva, která samce chrání před zraněním v soubojích.
Lev je zapsán na červeném seznamu IUCN v kategorii: zranitelný

Videozáznamy z vozu s průvodci po africké buši.

Smečka lvů 1

smečka lvů 2

Smečka lvů 3

Samec

7. října 2016 stravování

[/ihc-hide-content]

Mohlo by vás zajímat

Přidejte se k nám!

Jednou týdně vás budeme informovat o nejdůležitějších údálostech z dění před kamerami.

Děkujeme. Nyní prosím dokončete svou registraci kliknutím na odkaz v emailu, který jsme vám zaslali

Pin It on Pinterest