Los evropský je největší zástupce čeledi jelenovitých. Žije v severních lesích Evropy,
Asie a Ameriky. Je původním zvířetem i ve střední Evropě, kde byl však v 15. století vyhuben.

[ihc-hide-content ihc_mb_type=“show“ ihc_mb_who=“2,3,4″ ihc_mb_template=“1″ ]

Dospělý samec (býk): váha 220–450 kg (výjimečně i přes 500 kg), délka těla 2–3 m,
výška v kohoutku 180–235 cm.
Losice: celkově menší, váží 275–375 kg.
Losi mají šedohnědou až černou srst, na krku jim vyrůstá hříva. Velká protáhlá hlava je zakončena silným přečnívajícím horním pyskem. Losi jsou dobře vybaveni pro pohyb v měkké půdě.
Jejich nohy vybavené roztažitelnými spárky mají velkou našlapovací plochu.
Mohou se pohybovat i rychlostí 50 km/h. Dobře plavou.
Paroží losího býka může vážit až 20 kg a dosáhnout rozpětí 160 cm.
Tvarem připomíná lopaty. Losi ho každý rok shazují. Dožívají se až 20 let.

V polesí Browsk se na pastvině v noci objevuje losice s mládětem,chodí převážně ke kmeni
s minerální solí..Můžeme také ve večerních a nočních hodinách pozorovat zubry,jeleny a lišky.

Videozáznamy:

Samička s mládětem u lizu s minerální solí

Losi a srny na pastvině

Zubr přichází na pastvinu k pařezu s minerální solí

Samička losa s mládětem

Jeleni na pastvině

Opět přichází losice s mladým

Jeleni

[/ihc-hide-content]

Odebírejte aktuality ze světa přírody

Odebírejte aktuality ze světa přírody

Jednou týdně vás budeme informovat o nejdůležitějších údálostech z dění před kamerami.

Děkujeme Vám. Nyní zkontrolujte vaší emailovou schránku a nastavení potvrďte kliknutím na odkaz.

Pin It on Pinterest

Sdílejte stránku

Podělte se s kamarády.

Shares