Orel mořský je největší dravec vyskytující se v Česku a zároveň největší evropský orel, rozpětí křídel dosahuje až 2,5 m. Létá s nataženými ručními letkami křídel. Staří ptáci mají žlutý hákovitý zobák a krátký bílý kýlovitý ocas. Mladí jedinci mají tmavě zbarvený zobák i tmavší ocas. Neopeřené nohy jsou žluté. Samec a samice se navzájem liší pouze velikostí.

[ihc-hide-content ihc_mb_type=“show“ ihc_mb_who=“2,3,4″ ihc_mb_template=“1″ ]

Orel mořský pohlavně dospívá ve 4 – 5 letech. Hnízdí velmi časně a zásnubní lety mohou začínat již v prosinci. V lednu a únoru probíhá stavba hnízda a v druhé polovině února již snášejí vejce. Samice snáší nejčastěji 2 bílá vejce na kterých sedí střídavě oba rodiče po dobu cca 38 dní. Mláďata zpočátku krmí jen samice, která jim potravu trhá. Později si s kořistí poradí sama
a předkládá jim jí i samec. Doba krmení na hnízdě je asi 70-75 dní.
I po opuštění hnízda se mláďata zprvu zdržují poblíž a rodiče je krmí ještě alespoň měsíc.

Hnízdo se nachází v okrese Kurzeme, Durbe.Toto hnízdící teritorium je známé od roku 2014.

Orlí pár který poslední dobou přilétá pravidelně na hnízdo a začal s jeho úpravou dostal jména.
Samička se jmenuje Milda a sameček Raimis.

Videozáznamy:

Orlí pár přilétá na hnízdo

Samička přináší velké větve na hnízdo

Samička přináší větev

Samička hlídá hnízdo

Sameček Raimis přilétá na hnízdo

Sameček dorazil na hnízdo,po chvíli přilétá samička

Samička přináší velkou větev

Samička na hnízdě,dlouho se nezdržela

Orli přilétají na hnízdo

Úprava hnízda

[/ihc-hide-content]

Mohlo by vás zajímat

Přidejte se k nám!

Jednou týdně vás budeme informovat o nejdůležitějších údálostech z dění před kamerami.

Děkujeme. Nyní prosím dokončete svou registraci kliknutím na odkaz v emailu, který jsme vám zaslali

Pin It on Pinterest