Bukač velký je zvláště chráněný jako kriticky ohrožený druh.

[ihc-hide-content ihc_mb_type=“show“ ihc_mb_who=“2,3,4″ ihc_mb_template=“1″ ]

Bukač velký je středně velkým druhem brodivého ptáka z čeledi volavkovitých.
Hnízdo je plošina ze starých rákosových stébel a vodních rostlin o průměru zhruba 30 cm,dobře skrytá v hustých rákosinách nízko nad mělčinou.
Požírá především ryby a obojživelníky, dále také různé bezobratlé (hlavně hmyz) a malé savce; občas i plení hnízda jiných druhů ptáků. Po potravě pátrá hlavně za svítání a soumraku v mělké vodě na okraji rákosin.

Pět mláďat se vylíhlo v rozmezí od 5 do 8.května.
Tři mláďata v hnízdě nepřežila,první zemřelo 14.dubna druhé 18.dubna. 20.dubna zemřelo třetí mládě.

27.května se začala dvě přeživší mláďata rozlézat po okolí.
Po opuštění hnízda se budou skrývat v okolní vegetaci až do vzletnosti, které dosahují ve věku 8 týdnů.

Krmení mláďat

Nebezpečí u hnízda

Samička brání mláďata a hnízdo

Mláďata se začínají rozlézat po okolí

Samička s mláďaty v hnízdě

27.května mláďata opouštějí hnízdo

Videozáznam LDF mláďata zblízka v roce 2016

[/ihc-hide-content]

Odebírejte aktuality ze světa přírody

Odebírejte aktuality ze světa přírody

Jednou týdně vás budeme informovat o nejdůležitějších údálostech z dění před kamerami.

Děkujeme Vám. Nyní zkontrolujte vaší emailovou schránku a nastavení potvrďte kliknutím na odkaz.

Pin It on Pinterest

Sdílejte stránku

Podělte se s kamarády.

Shares