Mravenečník zebrovitý obývá Mexiko, přes střední Ameriku, Trinidad a Tobago a velkou část jižní Ameriky až na jih jako
je severní Argentina, Bolívie a Paraguay.
Existuje jeden uznávaný záznam pozorování Mravenečníka zebrovitého v Mexiku.
Najdete ho v širokém sortimentu zalesněných stanovišť v zahradách a parcích, ve vlhkých i suchých oblastech.
V celé své řadě patří mezi nejčastější ptáky.

Mravenečník je obvykle velký 16,5 cm a váží 25 g. Samec je černobílý a má černý hřeben, který je na hlavě zvednutý.
Samičkaje hnědě zbarvená s kaštanovým hřebenem. Strany její hlavy a krku jsou proužkované černě. U obou pohlaví jsou nohy šedé, zobák je černý a duhovka je světle žlutá.
Obvykle se vyskytují v páru. Samička snáší dvě purpurově žíhané krémově bílé vejce v hlubokém pohárku hnízda v keři.
Vajíčka inkubují oba rodiče po dobu 14 dnů. Mláďata krmí dalších 12-13 dnů.
Mravenečník zebrovitý je hmyzožravce, který se živí mravenci a jinými členovci. Někdy pojídá malé ještěrky a bobule.

První pozorování Mravenečníka zebrovitého na krmítku.

Odebírejte aktuality ze světa přírody

Odebírejte aktuality ze světa přírody

Jednou týdně vás budeme informovat o nejdůležitějších údálostech z dění před kamerami.

Děkujeme Vám. Nyní zkontrolujte vaší emailovou schránku a nastavení potvrďte kliknutím na odkaz.

Pin It on Pinterest

Sdílejte stránku

Podělte se s kamarády.

Shares