Centrum ochrany a výzkumu pandy velké v Číně provádí výzkum ekologie pand a populační dynamiky. Organizace je zodpovědná za umělé rozmnožování, genetiku, prevenci nemocí, zachování vzdělávání v oblasti ochrany a uvolnění pand velkých ze zajetí. Výzkumné centrum také pomáhá při rozvoji spolupráce mezi dalšími organizacemi pandy v Číně i v zahraničí.
Mezi rezervace s významnou populací pandy velké patří například přírodní rezervace Wo-lung na západě provincie S’-čchuan. Od roku 2006 je síť sedmi přírodní rezervací a devíti přírodních parků v S’-čchuanu zařazena do světového dědictví UNESCO jako Útočiště pandy velké v S’-čchuanu.



Dospělá panda váží 70-160 kg, je dlouhá 1,2-1,6 m. Ocas pandy je krátký, jen 12-13 cm dlouhý.
Panda velká žije téměř nepřetržitě uvnitř bambusových houštin.
Přestože se řadí mezi šelmy, je její potrava převážně rostlinná. Její trávící ústrojí má sice stavbu obvyklou spíše pro masožravce, unikátní bakteriální mikroflóra ve střevech jí však umožňuje
bez problémů tuto těžkou potravu strávit. Po odborné stránce je všežravcem, neboť je známo,
že se příležitostně živí vejci a masem a spolu s bambusem konzumuje také nějaký hmyz.
Jsou to pro ni nezbytné zdroje bílkovin. Při žvýkání se jí třesou uši.
Její tlapa je velmi neobvyklá; s „palcem“ a pěti prsty; „palec“ je ve skutečnosti modifikovaná kost zápěstí.
Panda velká patří k zranitelným druhům, nebezpečí se zvyšuje s postupujícím narušováním jejích přirozených lokalit a velmi slabou porodností ať už v zajetí nebo v přírodě. Samice je březí 97-181 dní a rodí jen jedno nebo dvě malá, slepá a holá mláďata. Z dvojčat zpravidla přežije jen jediné mládě



Videozáznamy:

Tři pandy v bazénu

Dvě pandy na stromě




Pandy si hrají na stromě

Mohlo by vás zajímat

Přidejte se k nám!

Jednou týdně vás budeme informovat o nejdůležitějších údálostech z dění před kamerami.

Děkujeme. Nyní prosím dokončete svou registraci kliknutím na odkaz v emailu, který jsme vám zaslali

Pin It on Pinterest