Vyberte stránku

Doupě (či hrad) jezevců se nachází v hlubokém lese na největším estonském ostrově Saaremma.
Webkamera je umístěna přibližně 500 m od krmeliště jelenů.
OÜ Teetormaja, Hatcam a EENet se podíleli na instalaci kamery a přenosu proudu.
Jezevec lesní je šelma z čeledi lasicovití. Obývá kromě severní Skandinávie celou Evropu, Krétu, Blízký východ a odtud až na Dálný východ .
Na území ČR je jezevec největší lasicovitou šelmou, váží 10 až 20 kg, dlouhý je až 85 cm
a s ocasem měří metr. V porovnání s ostatními lasicovitými šelmami má jezevec zcela odlišný tvar těla, zavalitou postavu. Má téměř bílou hlavu, jen přes oči má široké černé pruhy.
Srst je žlutošedá s černými a bílými konci, hrubá a štětinatá. Došlapuje na celá chodidla a tlapy má opatřeny pěti velkými drápy. Uši má malé.
Vyhrabává si noru ve vyvýšeném terénu. Je vždy hodně členitá s mnoha chodbami a komorou
ve středu, kde spí. Nora může být až 5 m hluboká. Přes zimu omezuje svoji aktivitu, hodně spí, ale do skutečného zimního spánku se sníženou tělesnou teplotou neupadá. Je velmi čistotný – trus ukládá mimo noru, neobjevují se zde ani zbytky potravy na rozdíl třeba od nor lišek. Živí se hmyzem, dešťovkami, hraboši, vejci, semeny, houbami, kořínky, občas i zdechlinou – je všežravec.
Jezevčí páření se nazývá chrutí. Mláďatům, kterých se rodí 1-5, se otevírají oči po 3 týdnech.
Jsou kojena přibližně 10 týdnů a po 5 měsících se osamostatňují.
Dospělosti dosahují ve věku 1,5 – 2 let. Jezevci se dožívají věku až 15 let.



Videozáznamy jezevců v Estonsku

Jezevčí rodinka v noci u doupěte

Mladí jezevci prozkoumávají okolí




Celá rodina – čtyři jezevci

Samice a dvě mláďata si hrají




Los poblíž jezevčí nory

Celá rodinka jezevců je doma

Přidejte se k nám!

Jednou týdně vás budeme informovat o nejdůležitějších údálostech z dění před kamerami.

Děkujeme. Nyní prosím dokončete svou registraci kliknutím na odkaz v emailu, který jsme vám zaslali

Pin It on Pinterest