Hnízdo puštíků proužkovaných se nachází na soukromém pozemku na Floridě. Sovy hnízdí pouhých 9 metrů od domu, přesto se zde cítí bezpečně. Manželé sovy respektují a nemají žádná domácí zvířata, která by puštíkům komplikovala život. Puštíci používají budku, kterou jim manželé postavili.
Budka je na borovici 4 rok, puštíci toto místo používaly asi 5 nebo 6 let, ale používaly přírodní hnízdo. Na pozemku manželé poskytovali sovám boxy od roku 1996. V loňském roce pár puštíků na tomto hnízdišti odchoval dvě mláďata.

Puštík proužkovaný

Puštík proužkovaný je noční pták z čeledi puštíkovitých. Dosahuje výšky okolo 50 cm, hlavu má dokonale kulatou a širokou s tmavohnědýma očima. Jeho opeření je hnědé s intenzivním tečkováním, má bílou hruď s podélným proužkováním a s příčnými vlnkami na hrudi.
Obývá smíšené lesy, ale hnízda si staví v čistě listnatých porostech v blízkosti vod. Obývá Severní Ameriku, Evropu a Asii.
Své hnízdo umisťuje do dutin stromu, které se dají využívat několika generacemi, nebo až desítky let. Také využívá opuštěná hnízda dravců a krkavcovitých pěvců. Obvykle snáší dvě až tři bílá vejce. Mezi jeho potravu patří malí savci, plazi, menší ptactvo, obojživelníci a korýši.

Online přenos z hnízda:

Puštík proužkovaný – Florida

Videozáznam:

Samička snesla první vejce

Zdroj: Paul Yorke, videozáznam Edith P

Odebírejte aktuality ze světa přírody

Odebírejte aktuality ze světa přírody

Jednou týdně vás budeme informovat o nejdůležitějších údálostech z dění před kamerami.

Děkujeme Vám. Nyní zkontrolujte vaší emailovou schránku a nastavení potvrďte kliknutím na odkaz.

Pin It on Pinterest

Sdílejte stránku

Podělte se s kamarády.

Shares




(Omlouváme se za zobrazovaní reklamních prvků, ale prokliky na partnerské stránky nám pomáhají financovat provoz a aktualizaci ZooCam.info)