Tangara karmínová je jednou z nejkrásněji zbarvených tangar. Žije v tropických oblastech nejjižnější části Střední a severu Jižní Ameriky. Díky barvě sametového peří, které v mnoha odstínech červené připomíná srážející se krev, je domorodci nazývána Sangre de Toro – krev býka.
Tangara karmínová je rod malých až středně velkých zpěvných ptáků z čeledi tangarovití. Ty najdeme ve Střední a Jižní Americe, výjimečně i v jižní části Severní Ameriky. Pro většinu z nich jsou nejpřirozenější deštné lesy nebo jejich okraje.
Jedná se o běžné ptáky, přičemž všechny druhy z tohoto rodu mají dle IUCN status LC, tedy málo dotčení.
Vzhled je různorodý, ale ve většině případů platí, že se jedná o středně velké ptáky pestrého zbarvení s výrazným pohlavním dimorfismem.
Samice bývají zbarveny spíše dohněda.

Zdroj : iFauna.cz

Tangara karmínová je velká 15 až 16 cm a váží 24 až 34 gramů. Samci mají hlavu, plášť, krk a hruď tmavě kaštanově červené barvy s černým nádechem, který postupně červená na zádech až do zářivě červené v oblasti kořene ocasu, kostrče
a na svrchních ocasních krovkách. Peří na hlavě je velice krátké, husté a jakoby sametové, peří na zádech lesklé. Celá křídla
a ocas jsou černé. Hruď a spodní část břicha jsou zářivě červené, úzká kapka uprostřed břicha je černá.
Duhovka je červenohnědá. Horní část zobáku je tmavě šedá, spodní je modrobílá. Nohy jsou šedočerné.
Samice se podobají samcům, ale jsou mnohem méně barevné. Předek je nevýrazně hnědý s náznakem červené a s přechodem do matné červené na zádech a téměř černé na krku. Oblast kořene ocasu, kostrč, hruď a břicho jsou červené jako u samců,
ale znatelně méně výrazné. Zobák je zbarven šedohnědě. Mladý pták je podobný samici, ale je ještě méně výrazný.
Tangary karmínové jsou „všežravé“. Větší složku jejich potravy tvoří ovoce, bobule a semena. Menší část představují různé larvy, pavouci, brouci, motýli a jiný hmyz. Živočišná složka potravy je důležitá v období hnízdění. V příměstských oblastech navštěvují i krmítka v zahradách. Potravu hledají velmi často na zemi, kde sbírají i semena trav, larvy a hlavně spadané, přezrálé ovoce. Pohybují se v párech nebo rodinných hejnech. V období mimo hnízdění se někdy sdružují do hejn čítajících i několik desítek kusů.
Hnízdní období tangar karmínových může probíhat během celého roku, v závislosti na podmínkách v lokalitě, ve které žijí.
Velmi dobře ukryté hnízdo staví jen samička. Místo si hledá v hustém podrostu nejčastěji jeden až tři metry nad zemí. Snůška je tvořena dvěma zelenomodrými vejci s jemnou čokoládovou kresbou. Na vejcích sedí jen samička, o mláďata pečují oba rodiče. V této době jsou rostlinná a živočišná složka potravy zastoupeny rovnoměrně. Mláďata opouštějí hnízdo velmi brzy,
10. až 11. den, ukrývají se v houštinách a jsou odkázána na další péči rodičů a velmi často i hnízdních pomocníků, mláďat
z předchozích hnízdění. Několik dní nejsou letuschopná a v tomto období jsou nejvíc ohrožena predátory. Z několika hnízdění se tak páru často podaří odchovat jen jediné mládě.

Videozáznamy z podavače v Panamě

Tangara červená a drozd hnědý na podavači

Odebírejte aktuality ze světa přírody

Odebírejte aktuality ze světa přírody

Jednou týdně vás budeme informovat o nejdůležitějších údálostech z dění před kamerami.

Děkujeme Vám. Nyní zkontrolujte vaší emailovou schránku a nastavení potvrďte kliknutím na odkaz.

Pin It on Pinterest

Sdílejte stránku

Podělte se s kamarády.

Shares