Vyberte stránku




Tři malí tygříci, dvě samičky a jeden sameček, kteří se narodili na začátku června ve zlínské ZOO, už opustili zázemí expozice a zamířili do prostorného výběhu. Jejich matka Tanja je velmi pečlivě sleduje, sem tam se však také zapojí do tygřího dovádění. Malí tygříci jsou ve skvělé kondici, svědčí o tom i jejich aktivní prozkoumávání celé expozice. Prozatím nemají jména, to se ale změní v sobotu 7. září. V 14.00 hod. proběhne přímo u expozice křest mláďat, kmotrem se stane oblíbené český herec a režisér Miroslav Krobot.

Tygříci v současné době váží každý kolem 10 kg. „Samice Tanja se o mláďata vzorně stará. Denně spořádá kolem 6 kg masa, uživit tři hladové krky vyžaduje odpovídající přísun potravy. Mláďata jsou stále závislá na mateřském mléce, sem tam už ale ochutnávají i maso,“ uvedl Kamil Čihák, hlavní zoolog.



Díky kamerovému systému chovatelé pozorovali mláďata od prvních okamžiků jejich života. Pro čtrnáctiletou Tanju to byl již čtvrtý porod, od počátku se chovala jako naprosto zkušená matka. Otcem mláďat je osmiletý samec Boatsman z estonské Zoo Talin. S Tanjou se poprvé setkal letos v únoru. „Do našeho nového tygřího páru jsme vkládali velké naděje. Navíc jsme byli poctění tím, že vedení Evropského záchranného programu pro tygry ussurijské projevilo zlínské zoo velkou důvěru a umožnilo spojení dvou geneticky nejcennějších zvířat v evropskému chovu právě u nás. Prarodiče samce i samice pocházejí z volné přírody, jejich mláďata tak znamenají mimořádný přínos pro chov tygrů ussurijských,“ zdůraznil Kamil Čihák.




Tygři ussurijští se ve zlínské zoo poprvé objevili v roce 1968. V 80. létech se podařilo odchovat 8 mláďat, novodobá historie chovu začala s příchodem samice Tanji z ruské Zoo Čeljabinsk v roce 2005. První tři mláďata odchovala v roce 2009, celkem, včetně letošních, pak 11 potomků. Tygr ussurijský je největší kočkovitou šelmou na světě. Dospělý samec může vážit až 300 kg. Především díky pytláctví je dnes ve volné přírodě na pokraji vyhubení. Obývá již jen zlomek svého původního areálu na Dálném východě, v Severní Koreji a na severu Číny. Početní stavy ve volné přírodě se odhadují na 400 kusů, ve světových zoo žije kolem 550 jedinců.

Zdroj: https://www.zoozlin.eu

Pin It on Pinterest

Sdílejte stránku

Podělte se s kamarády.

Shares