Řadu mláďat v děčínské zoo opět po roce rozšířil pár rysů ostrovidů, který přivedl na svět jedno zdravé kotě.
Narodilo se na konci měsíce května, samice ho dlouhou dobu schovávala v porodní boudě a až v posledním týdnu začali ošetřovatelé pozorovat, že se mládě osměluje, vychází ven a začíná zkoumat okolí svět. Jeho pohlaví prozatím neznáme,“ uvedla mluvčí zoo Alena Houšková.
Současný chovný pár rysů ostrovidů sestavila děčínská zoo v roce 2016. Samec je šestiletý a pochází ze Zoo Liberec, samička má 4,5 roku a přicestovala ze Zoo Hluboká. V loňském roce společně odchovali 3 mláďata.


Rys ostrovid

Rys ostrovid (Lynx lynx) je středně velká kočkovitá šelma a náleží mezi druhy chráněné Bernskou konvencí. Podle českých zákonů náleží mezi silně ohrožené a chráněné druhy.
Rys ostrovid je největší evropskou kočkovitou šelmou, s délkou těla až 148 cm, délkou ocasu až 25 cm, výškou v kohoutku až 75 cm a hmotností i přes 35 kg (pouze samci, samice jsou menší).Typické rozměry jsou však podstatně menší, například průměrná hmotnost se pohybuje okolo 20 kg. Charakteristickým znakem všech rysů jsou trojúhelníkovité uši s černými chomáčky chlupů na konci, tzv. chvostky a černý konec ocasu, mnoho jedinců má lícní chlupy prodloužené a utvářející licousy.
Zbarvení je velmi variabilní, obecně lze ale říci, že čím dále na sever rys žije, tím světlejší má srst, aby byl co nejlépe maskován v zasněžené krajině. Základní barva jeho srsti je šedá s žlutavým až rezavým zabarvením a s hnědými až červenohnědými skvrnami. Zimní srst je podstatně delší a hustší, s méně výraznou skvrnitostí. Středem hřbetu se často táhne tmavý pás, břicho je zřetelně světlejší až bílě.


Jeden rys obývá teritorium o rozloze až 400 kilometrů čtverečních. Takový prostor nachází především v horských lesích nejen národních parků. Navzdory vhodným podmínkám ve většině našich pohoří trvale osidluje pouze Beskydy, Šumavu a Pošumaví. Většímu rozšíření brání především ilegální lov. Největší hrozbu představují pytláci, frekventované silnice a hustá zástavba spojená s odlesňováním.
Samci vedou samotářský život. Ale v období během února až března opouštějí své obvyklé trasy a vydávají se hledat partnera. Samice rodí po deseti týdnech 1–4 mláďata, zpravidla v houštinách, skalních dutinách či pod vývratem. Ta s ní zůstávají až do další říje. Rys ostrovid se dožívá 16–18 let.

Zdroj: Zoo Děčín, Česká divočina

Odebírejte aktuality ze světa přírody

Odebírejte aktuality ze světa přírody

Jednou týdně vás budeme informovat o nejdůležitějších údálostech z dění před kamerami.

Děkujeme Vám. Nyní zkontrolujte vaší emailovou schránku a nastavení potvrďte kliknutím na odkaz.

Pin It on Pinterest

Sdílejte stránku

Podělte se s kamarády.

Shares