Mládě hrabáče kapského se narodilo v Zoo Praha v neděli, 10. července po deváté hodině ranní. Podle chovatelů po narození vážilo 1 450 gramů a měřilo na délku 54 centimetrů.


Sedmnáctiletá Kvída dosud úspěšně odchovala tři mláďata, otcem toho současného je stejně jako u všech předchozích třináctiletý samec Draco. Prvního společného potomka se podařilo odchovat před sedmi lety v roce 2015, sameček Kito dnes žije v Zoo Randers v Dánsku.
O rok později se narodila samička Nyota, která nyní žije v Zoo Olomouc. Třetím odchovaným mládětem se v roce 2018 stala samička Sawa, ta nyní žije v Shepreth Wildlife Parku ve Velké Británii.
Tento africký savec je aktivní především v noci, den prospí ve své noře. Své silné drápy využívá také k rozhrabávání termitišť a mravenišť, jejichž obyvateli se živí. Nejen tato potravní specializace z něj činí chovatelsky náročný druh, v lidské péči proto patří k těm vzácněji chovaným. Hrabáči žijí samotářsky, proto také kromě období páření žijí i v Zoo Praha samice Kvída a samec Draco odděleně. Kvůli klidu mláděte a matky je nyní expozice dočasně zakryta. Hrabáče Draca mohou návštěvníci nadále sledovat v jeho samostatné ubikaci pavilonu Africký dům v horní části areálu.
22. července bylo mládě váženo a váha ukázala 2 465 gramů. Od zítřka, soboty 23.7. – bude v Africkém domě Zoo Praha k vidění mládě hrabáče každý den od 10 hodin.

Mládě hrabáče kapského v Zoo Praha

Hrabáč kapský

Hrabáč kapský je zavalitě stavěný savec, dosahující hmotnosti až 60 kg, délky těla 110–130 cm a délky ocasu 70 cm. Mohutné tělo hrabáče je téměř lysé, pouze na hřbetě ho pokrývají řídké štětiny. Zbarvení je béžové, na břiše a hlavě až narůžovělé. Končetiny s mohutnými drápy jsou sloupovité, zadní delší než přední, silný, málo pohyblivý ocas, podobný klokanímu, zvířeti umožňuje, aby se postavilo na zadní nohy. Hlava hrabáče je protáhlá a její přední část se podobá prasečímu rypáku. Oči jsou malé, naproti tomu boltce dlouhé a blanité, tvarově podobné zaječím. Ve spánku je zvíře skládá podél hlavy.
Hrabáč kapský se vyskytuje v Africe na jih od Sahary, především v savanách a buši, kde se vyskytuje dostatek termitů. V Botswaně se vyskytuje i v polopoušti Kalahari, naproti tomu v Etiopii vystupuje poměrně vysoko do hor. Vyhýbá se deštným pralesům.


V přírodě živí především mravenci a termity, jejichž hnízda rozhrabává silnými drápy a vyplašený hmyz pak nalepuje dlouhým jazykem. V zajetí je složení krmení individuální, skládá se z mnoha komponentů, s vysokým obsahem bílkovin.
Samice rodí jen jediné mládě o hmotnosti přibližně 1,6 kg. Březost trvá 243 dní. Mládě saje 4 měsíce. V zajetí se dožívá průměrně 21-23 let.
Zdroj: Zoo Praha, videozáznam Krátce ze Zoo – Jindra Kotrbáčková, Foto Barbora Dobiášová, Zoo Praha

Odebírejte aktuality ze světa přírody

Odebírejte aktuality ze světa přírody

Jednou týdně vás budeme informovat o nejdůležitějších údálostech z dění před kamerami.

Děkujeme Vám. Nyní zkontrolujte vaší emailovou schránku a nastavení potvrďte kliknutím na odkaz.

Pin It on Pinterest

Sdílejte stránku

Podělte se s kamarády.

Shares




(Omlouváme se za zobrazovaní reklamních prvků, ale prokliky na partnerské stránky nám pomáhají financovat provoz a aktualizaci ZooCam.info)