Dokumentární film o ledních medvědech

autor: | úno 14, 2018 | Dokumenty | 0 komentářů

Lední medvěd – popis

Medvěd lední, označovaný též jako polární medvěd, je velký druh medvěda typický pro severní polární oblasti.
V kohoutku měří 1,5 m, délka těla činí přibližně 2,5 m a výška vzpřímeného těla se pohybuje okolo 2,4–3,3 m.
Samci váží 300–800 kg, samice 150–300 kg. Dožívají se 25 až 30 let.
Vyskytuje se v Grónsku, na severním pobřeží Severní Ameriky a Asie. Na všech těchto územích je chráněn a jeho lov se kontroluje. V současnosti se odhaduje, že žije asi 20 000 – 25 000 těchto medvědů.
Jejich potravou jsou hlavně tuleni a ryby, příležitostně zdechliny, v období arktického léta jako doplněk rostlinná strava, jestliže se medvědi pohybují na pevnině, například na Špicberkách.
Lední medvědi žijí většinou samotářsky. Po většinu dne hledají potravu, za kterou jsou schopni putovat i několik desítek kilometrů denně. Jsou velmi obratní, silní a mrštní. Dokážou vyšplhat na téměř kolmé kry a dovedou přeskočit až čtyřmetrové díry v ledu. Jsou to také velmi zdatní plavci, nejlepší ze všech medvědů. Dokáží v kuse plavat až 10 dní a urazit při tom stovky kilometrů.Umějí se také potápět, pod vodou vydrží až tři minuty.
Lední medvědi začínají s námluvami v době od konce března až začátku června, kdy samci začínají hledat samice, které se už nestarají o mláďata z minulých let. V listopadu a prosinci, když si lední medvědi vyhrabávají ve sněhu doupě na zimu, samice rodí, obvykle 2 mláďata v jednom vrhu. Stěny v brlohu pak zledovatí díky teplému medvědímu dechu, takže vevnitř se udržuje teplota vhodná pro mláďata (cca 18 °C). Medvědice si je navíc přidržuje tlapami ve svém kožichu, neboť se medvíďata rodí holá, slepá a hluchá. Mláďata jsou navíc poměrně malá. Svými 450 až 900 gramy se velikostí podobají kryse. Medvědice se o mláďata stará zhruba 3 roky. Pak je odvrhne a v dalším roce se opět páří se samcem, který si ji najde. Lední medvědi pohlavně dospějí ve třetím až pátém roce.
Lední medvědi se v létě stahují do blízkosti kanadského města Churchill v provincii Manitoba, kde čekají, než zamrzne Hudsonův záliv.

[ihc-hide-content ihc_mb_type=“show“ ihc_mb_who=“2,3,4″ ihc_mb_template=“1″ ]

https://www.youtube.com/watch?v=4HywxIwM3Hk&t=776s

[/ihc-hide-content]

Nové záznamy a zápisy

Nové komentáře

Diskuze

Okomentujte jako první

avatar
  Subscribe  
Upozornit emailem

Přidejte se k nám!

Jednou týdně vás budeme informovat o nejdůležitějších údálostech z dění před kamerami.

Děkujeme. Nyní prosím dokončete svou registraci kliknutím na odkaz v emailu, který jsme vám zaslali

Pin It on Pinterest

Share This