Vyberte stránku

Samci jelenů bojují o samice, berušky se přejídají, jediný známý „hibernační“ pták se připravuje na svůj spánek.
Úvodní fotografie – Samec losa během říje v aljašské tundře.
Fotografie John Eastcott a Yva Momatiuk, Nat Geo Sbírka obrázků

Teploty klesají, pro lidi to často znamená, že se uchýlí do svých obydlí. Naopak, pro mnoho zvířat je to období intenzivní přípravy na blížící se zimu.
Mnoho druhů díky zkracujícím se dnům přechází na frenetický způsob shromažďování potravy, hledání druhů a mnoho dalšího.
Studium takového chování v divočině může vědcům poskytnout představu o tom, jak se přizpůsobili, aby se vypořádali s environmentálními výzvami – jako jsou chladné teploty – a jak jim tato odolnost může pomoci v budoucnu v důsledku změny klimatu.

Zde jsou některé druhy, které „jedou na plné obrátky“, když začnou padat listy.

Jelení říje

Jelení říje obvykle znamenají páření všech jelenů – včetně jejich největších druhů, losů. Od září do poloviny října hledají osamělou samici, pohybují se napříč severní Amerikou, Kanadou, Aljaškou a severní Evropou a zápasí s dalšími samci o samice. Na rozdíl od jiných jelenovitých nevytvářejí harém samic, ale páří se s několika samicemi postupně. Losí býci jsou v době říje velmi agresivní a mohou zaútočit i na člověka.
Nárůst hladiny testosteronu způsobuje, že parohy přestanou růst a dokončuje se jejich zkostnatění. Po dokončení zpevňování paroží jejich kožní obal odumírá, usychá a postupně se odlupuje. Zvířata se ho zbavují otíráním o větve a kmeny stromů. Toto počínání zvěře se nazývá vytloukání. S vytloukáním se zároveň začínají původně světlé parohy přebarvovat. Nastalo období, kdy se parohy přeměnily v necitlivou, velice tvrdou kost a ostrou zbraň, která bude vládnout v boji o samice.
Výzkumem trvajícím téměř 40 let v aljašském národním parku Denali bylo zjištěno, že tito vítězní samci – obvykle se jednalo o největší a nejvyšší samce – jsou zodpovědní za 88 procent páření. Samice rodí svá telata na jaře, obvykle od konce května.

Jeleni

V tomto období se samci páří a samice ovulují. Období říje se pohybuje od poloviny září do konce října. Záleží na samotné zvěři, na počasí i potravě.
Silní jeleni vytvářejí v době říje harémy říjných laní. Troubením se snaží tyto laně přilákat a vytvořit tak co možná největší tlupu. Jelen rovněž ověřuje čichem říjnost laní, aby mohlo dojít k pokrytí ve správnou dobu.

Fotografie zdroj – pixabay

Odpočívající ptáci

Když ptáci létají na zimu na jih, několik druhů si po cestě udělá zastávky
Po odletu ze severozápadního a středozápadního Pacifiku USA se například potápky žlutorohé shromažďují ve velkém počtu k jídlu a odpočinku u jezera Mono v Kalifornii a jezera Great Salt v Utahu. Jiné druhy, které odpočívají, zahrnují vnitrozemské racky na velkých pláních, kachničky kalifornské na velkých jezerech, jespáky rezavé a další mořské ptáky na různých plážích.
Jespák rezavý, který putuje každoročně od Arktidy k jižní polokouli a zpět, bude cestovat 2 414 kilometrů, kde se bude krmit a odpočívat v těchto místech a bude se věrně vracet na to samé místo každý rok.

Potápka žlutorohá na jezeře v Novém Mexiku Fotografie Tim Fitzharris, Minden Pictures / Nat Geo sbírka obrázků

 

Odolní medvědi

Na podzim jsou severoameričtí medvědi intenzivně zapojeni do procesu zvaného hyperfagie, (příjem nadměrného množství potravy) jedí a pijí, aby přibírali na váze pro svou dlouhou zimní hibernaci.

Zatímco lidé by trpěli vážnými zdravotními problémy z dlouhodobého období obezity a nečinnosti, nedávná studie v Communications Biology zjistila, že geny medvědů grizzly jsou regulovány odlišně během podzimu a zimy, aby se s takovými fyzickými zkouškami vyrovnaly.
Například během hibernace jsou jejich geny exprimovány způsobem, který snižuje citlivost na inzulín, takže jejich hladina cukru v krvi zůstává na normální úrovni a je ušetřena pro použití mozkem, který to potřebuje během dlouhého spánku.
To také umožňuje velkým savcům metabolizovat tuk během hibernace, to, co lidé v klidu nemohou udělat, uvádí studie spoluautorka Joanna Kelley, evoluční genetička na Washington State University.

Medvěd

Medvěd grizzly s čerstvě uloveným lososem v teritoriu Yukon v Kanadě.
Fotografie Peter Mather, Nat Geo sbírka obrázků

Nenasytné berušky

Existuje asi 5 000 druhů berušek a mnoho asijských brouků, kteří jsou invazivní v Severní Americe. „Krmí se na tisících mšic a měkkým tělem kořisti, když se blíží zima, “ říká Mike Raupp, entomolog na University of Maryland. Po této hostině se hmyz shromáždí ve velkých masách, kde vstoupí do spícího stavu a čekají na dlouhou zimu.
Berušky dávají přednost štěrbinám skalnatých výchozů, ale někdy se místo toho shromáždí na zdech lidských domovů, zřejmě si myslí, že vypadají jako krásné skály,“ vtipkuje Raupp.

Těchto hald berušek si dravci často nevšimnou, ale pokud by hladové zvíře objevilo jednu z těchto skupin a nebude brát v úvahu jejich jasné varovné barvy, může se hmyz obrátit k reflexnímu krvácení. Páchnoucí krevní tekutina, vytékající z jejich „kolen“ zklamanému dravci dá přes ústa, jak říká.

Fotografie zdroj pixabay

„Hibernační“ pták

Zatímco jiní ptáci jsou zaneprázdněni létáním na jih na zimu, Lelek americký v západní Americe a Mexiku pobývá.
Tito ptáci jsou jedinými druhy ptáků, o kterých je známo, že přecházejí do strnulosti, podobného stavu jako hibernace, během kterého mohou zvířata snížit teplotu těla na 41 stupňů.
Lelci „hibernaují“ tak, jak hnízdí – na zemi, kde je jejich skvrnitá hnědá kamufláž činí téměř neviditelnými. Stejně jako savci mají nejvyšší váhu, než vstoupí do hibernace, říká Mark Brigham, biolog na Univerzitě v Regině v Saskatchewanu.
Ve svém výzkumu v Arizoně Brigham objevil hibernaci lelků na jihozápadě, pravděpodobně odpolední slunce jim pomůže se zahřát je jako doplněk k metabolismu jejich těla, říká.
Brigham je spoluautorem studie zveřejněné v časopise Oecologia, která zjistila, že průměrná strnulost lelka je pět dní, ale zvláště ospalý pták spal až 45 dní.

Lelek splývá s okolím v Britské Kolumbii, Kanada.
Fotografie Jared Hobbs, All Canada Photos / Alamy

 

Zdroj: National Geographic

Pin It on Pinterest

Sdílejte stránku

Podělte se s kamarády.

Shares