Kamera zachycuje noru papuchalků a jejich rodinný život na ostrově Seal NWR.
V roce 1973 zahájil Dr. Stephen Kress Projekt Papuchalk na ostrově Seal u pobřežního státu Maine. Ostrov Seal je neobyvatelný, na ostrov mají přístup pouze biologové a tak přímý přenos zobrazuje přírodu v její nejčistší podobě. Ostrov tvoří převážně žulové bloky a nízkorostoucí vegetace.
Národní společnost Audubon chrání ptáky a místa, v celé Americe využívající vědu, vzdělání a ochranu na mnoha místech. Od roku 1905 je vizí Audubonu svět, ve kterém lidé a divoká zvířata prospívají. Audubon je nezisková organizace.
Posláním Národní společnosti Audubon je „zachovat a obnovit přirozené ekosystémy se zaměřením na ptáky, další volně žijící zvířata a jejich stanoviště ve prospěch lidstva a biologické rozmanitosti Země“.



Na kamerách můžeme spatřit papuchalky na ostrově Seal National Wildlife Refuge u pobřežního státu Maine.
Atlantičtí papuchalci jsou vynikající plavci a na zem nepřistávají mimo období rozmnožování. Létají, plavou po celý rok bez ohledu na počasí. Papuchalci bělobradí pohlavně dospívají ve věku 4–5 let, jsou monogamní a hnízdí v koloniích. Využívají přitom převážně nor vyhloubených na travnatých svazích, ale hnízdí též mezi skalami nebo balvany. Na úpravě budoucího hnízda, které později vystýlají trávou, peřím nebo mořskými řasami, se podílí především samec. V každé snůšce je jen jedno vejce, na jehož 39–45 dnů dlouhé inkubaci se podílí oba rodiče. Mláďata jsou pak opeřena asi ve věku 49 dnů. V tomto věku opouští hnízdo a hned se vydávají na moře. Atlantický papuchalk je jediný druh nalezený na pobřeží Atlantiku. Tři další druhy papuchalků se nacházejí pouze v Pacifiku.
Papuchalk bělobradý známý též pod názvy papuchalk ploskozobý nebo severní, je malý mořský pták z čeledi alkovitých. Díky svému výrazně zbarvenému velkému zobáku je nazýván též mořským papouškem. Za potravou se potápí, a to až do hloubky 7 m, pod vodou dokáže vydržet až 30 sekund, k plavání využívá svých silných křídel. Končetiny s plovacími blánami mu pak slouží jako kormidlo. Během hnízdního období se přitom při hledání kořisti může od hnízdiště vzdálit až 100 km. Živí se především malými druhy ryb, jakými jsou např. sledi, šproti nebo smáčky, požírá též zooplankton, různé korýše a měkkýše. Má přitom zvláštně přizpůsobenou horní čelist zobáku a jazyk, které má poseté spoustou drobných trnů umožňujících držení i více než 30 rybek najednou. Atlantičtí papuchalci tráví většinu času na moři – přicházejí na zemi každý rok na jaře, kde žijí v koloniích a vychovávají svá mláďata .



Sezóna 2019
Jako každý rok se papuchalci vrátili na ostrov Seal k hnízdění. Kamera je umístěná v noře č. 59, kde v loňském roce pár zdárně odchoval mládě. Sameček byl pojmenován Willie. Nyní hnízdí s novou samičkou, původní samička se na hnízdiště nevrátila. Nová samička položila jediné vejce 14. května. Líhnutí mláděte se očekává v období 22. – 28. června.

Online přenos:

Papuchalk bělobradý – webkamera z hnízda




Videozáznamy
14.5. nová samička položila vajíčko




Pohled na vejce, je obrovské

Sameček v noře při inkubaci




Samička přilétá vystřídat samečka v inkubaci

Odebírejte aktuality ze světa přírody

Odebírejte aktuality ze světa přírody

Jednou týdně vás budeme informovat o nejdůležitějších údálostech z dění před kamerami.

Děkujeme Vám. Nyní zkontrolujte vaší emailovou schránku a nastavení potvrďte kliknutím na odkaz.

Pin It on Pinterest

Sdílejte stránku

Podělte se s kamarády.

Shares