Klubáci jsou malí ptáčci, blízce příbuzní špačkům. Je běžný v savanách v subsaharské Africe v rozmezí od Senegalu až po Súdán. Společně s blízce příbuzným klubákem červenozobým tvoří rod Buphagus. Velikost dospělých jedinců je okolo 20cm, hmotnost od 54 do 70g. Barva peří na hlavě, zádech, letkách, horní straně křídel a rejdovací pera jsou tmavě hnědá. Zbytek peří je světle hnědého zbarvení. Duhovka očí a okruží jsou červené. Zobák je žlutý, špička zobáku je červená.
Zdržuje se v blízkosti pasousích se stád velkých sudokopytníků, z jejichž srsti vybírá malé bezobratlé živočichy. Živí se i jejich krví, čímž zvířatům způsobuje malé otevřené rány, které jsou lákadlem různých parazitů.
Klubák žlutozobý hnízdí ve stromových dutinách vystlaných chlupy skotu. Snůška čítá 3–6 vajec. Během období rozmnožování tvoří velká hejna.
Kamera je umístěna v přírodní rezervaci Balule v Jižní Africe. Rezervace má otevřené hranice se světově proslulým národním parkem Kruger a je součástí stejného ekosystému.
Díky své vzdálené poloze je zcela solární. Vrt doplňuje potřebnou vodu pro zvířata, která tuto oblast často navštěvují. Můžete zde spatřit zvířata „Velké pětky“ Afriky: lvy, leopardy, slony, nosorožce a buvoly. Žirafy a velké množství antilop, veverek, prasat bradavičnatých a jiná velkolepá zvířata i mnoho druhů ptáků.

Online přenos:

Napajedlo Rosie’s Pan

Videozáznam

Tři klubáci se popelí u napajedla

Zdroj: videozáznam Arlene Beech

Odebírejte aktuality ze světa přírody

Odebírejte aktuality ze světa přírody

Jednou týdně vás budeme informovat o nejdůležitějších údálostech z dění před kamerami.

Děkujeme Vám. Nyní zkontrolujte vaší emailovou schránku a nastavení potvrďte kliknutím na odkaz.

Pin It on Pinterest

Sdílejte stránku

Podělte se s kamarády.

Shares




(Omlouváme se za zobrazovaní reklamních prvků, ale prokliky na partnerské stránky nám pomáhají financovat provoz a aktualizaci ZooCam.info)