Vítejte v deváté sezóně na krmelišti jelenů na ostrově Saaremaa v Estonsku.
Aktivitu jelena lesního v Saaremaa můžeme opět sledovat v reálném čase. Jelení kamera má dlouholetou tradici, se po celou dobu své historie se nacházela na stejném místě, dokonce na stejném stanovišti, které je zajímavé tím, že zatím nevykazuje žádné známky hniloby. Pro letošní sezonu společnost připravila nové krmiště, které se nachází asi tři sta metrů od starého krmeliště na kraji borovicového lesa.
Jeleni začali častěji navštěvovat nové krmeliště před týdnem a půl, když se ochladilo počasí. Aktuálně krmeliště navštěvují pouze jelení samci, samice s mláďaty žijí v oddělených skupinách. U krmeliště diváky nejvíce zaujal jelen šestnácterák, a také jelen s jedním levým parohem s šesti výsadami. Během této krátké vysílací doby nebyl zaznamenán žádný jiný živočišný druh.

Ostrov Saaremaa je největší z estonských,nachází se mimo estonskou pevninu v Baltském moři.
Saaremaa se může pochlubit bohatou flórou a faunou v mírném mořském podnebí. Pobřežní oblasti jsou známé výskytem tuleňů kuželozobých.
Webová kamera je financována společností RMK (Estonský State Forest Management Center), navržená a nainstalovaná ve spolupráci s Looduskalender.
Nejčastějšími návštěvníky krmelce jsou převážně jeleni, lišky a psíci mývalovití.
V zimních měsících lesníci jeleny přikrmují senem a mrkví.
Původní populace jelenů v Estonsku byla zaniklá již před 10. stoletím. Současná populace jelenů v baltských státech byla znovu zavedena přivážením jelenů z různých zemí, jako je Rusko, Polsko a Německo. Chov jelenů začal v oplocených ohradách (tzv. „Jelení parky“), odkud někdy utekli do divočiny. V Estonsku obnova jelenů začala v roce 1927, kdy některá zvířata, dar německého konzula byla propuštěna na malém ostrově Abruka blízko Saaremaa.

Jelen evropský

Jelen evropský, je velký sudokopytník z čeledi jelenovitých. Vyskytuje se na rozsáhlém území Evropy, na Kavkaze, v Malé, západní a střední Asii a izolovaně také na území mezi Marokem a Tuniskem, což z něj činí jediný druh jelena v Africe
Jelen evropský patří mezi největší (nejmohutnější) zástupce své čeledi. Samci dorůstají 175–230 cm a jejich hmotnost se pohybuje mezi 160–240 kg. Samice jsou oproti samcům značně menší, dorůstají 160–210 cm a dosahují hmotnosti mezi 120–170 kg. Ocas přitom měří 12–19 mm a v kohoutku dosahují výšky 120 až 150 cm. Velikost i hmotnost je však velmi proměnlivá a viditelně se liší mezi jednotlivými poddruhy, kdy nejtěžší může vážit až 500 kg,
Nejtypičtějším znakem pro samce jsou parohy, které každý rok, obvykle na konci zimy, shazuje. Na jaře, kdy jelenům rostou parohy nové, jsou porostlé jemnou ochrannou sametovou vrstvou, nazývanou lýčí, která vyživuje rostoucí paroh a později je vytloukána o stromy. Parohy jsou tvořeny kostí, která může denně vyrůst v průměru o 2,5 cm. U dospělých samců se na parozích navíc objevují jakési výrůstky, kterým se odborně říká výsady, a které rostou a přibývají s přibývajícím věkem.


Jelen evropský je výlučně býložravý přežvýkavec. Složení potravy se ale mění v závislosti na roční době. V kterémkoli období se jelení zvěř živí zejména velkým množstvím travin a bylin. V zimě působí určité škody tím, že okusují kůru stromů a ulamují výhonky. Důležité je období pozdního léta a podzimu, kdy konzumují žaludy a bukvice, jichž využívají k tvorbě tuku pro přežití studené zimy.
Během říje samci hlasitě troubí, čímž už na dálku poměřují své síly. Troubit začínají ve třech letech, takto mladí jedinci se páření se samicemi ještě nedočkají. Se samicemi se páří nejdříve v pěti letech. Samice do říje přicházejí ve dvou letech. Mimo říji žijí pohlaví odděleně, ale v době páření vytvářejí harémy – jeden samec se páří s několika samicemi. Jsou věrni svému říjišti a každý rok se na něj vrací i několik kilometrů. Poté se rozcházejí a jelen se vrací k samotářskému způsobu života, mladí jedinci vytváří mládenecké skupiny. Během říje jeleni nepřijímají potravu a zhubnou až o čtvrtinu své váhy. Laň rodí po 34 týdnech jednoho, výjimečně dva kolouchy. Mládě se hned po narození staví na nohy a je velmi čilé. Matka ho kojí přibližně čtyři měsíce.

Online přenos

Krmelec v Estonsku

Videozáznam:

Zdroj: Riigimets

Odebírejte aktuality ze světa přírody

Odebírejte aktuality ze světa přírody

Jednou týdně vás budeme informovat o nejdůležitějších údálostech z dění před kamerami.

Děkujeme Vám. Nyní zkontrolujte vaší emailovou schránku a nastavení potvrďte kliknutím na odkaz.

Pin It on Pinterest

Sdílejte stránku

Podělte se s kamarády.

Shares




(Omlouváme se za zobrazovaní reklamních prvků, ale prokliky na partnerské stránky nám pomáhají financovat provoz a aktualizaci ZooCam.info)