Vyberte stránku

Hnízdo se nachází na umělé plošině v 35. metrovém borovicovém stromě v západním Polsku. Po mnoho let bylo úspěšně obsazeno ptáky. Kamera byla instalována v polovině března před návratem ptáků, kteří se na hnízdě objevili koncem března.
On-line přenos z hnízda orlovců říčních je jednou z mnoha aktivit realizovaných v rámci projektu LIFE15 NAT PL000819 „Ochrana orlovců Pandion haliaetus ve vybraných oblastech SPA Natura 2000 v Polsku“. Projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci programu LIFE Národního fondu pro ochranu životního prostředí a vodního hospodářství a PGL Lasy Państwowe a Výboru pro ochranu orlů.


Samice první vejce snesla 16.04, druhé 19.04, třetí 22.04.
První kuřátko se vylíhlo 25.05, druhé 29.05. Třetí vajíčko se nevylíhlo.
21.června ornitolog mladé orlovce kroužkoval, z důvodů bezpečnosti se kroužkovalo na zemi.

Orlovec říční je středně velký pták z čeledi orlovcovitých. Dosahuje délky 55-58 centimetrů. Rozpětí křídel je 145-170 centimetrů. Orlovec žije převážně v okolí mořských pobřeží, u jezer a větších řek. Jeho potrava se skládá z 99 % z ryb, které loví na povrchu vodní hladiny. Pro orlovce říčního je při lovu typický složený tvar křídel, během něhož zároveň v poslední fázi přiblížení k vodní hladině vysune pařáty, kterými uchopí lovenou rybu. Jeho volání se projevuje se ostrými hvizdy. Hnízdo si orlovci často zabírají po jiných dravých ptácích, které bývá umístěno na nejvyšších stromech. Na vejcích sedí oba rodiče, ale především samice. Tu samec na hnízdě krmí. Orlovci sedí na vejci 35 až 38 dnů. Mladí orlovci z hnízda vylétají ve stáří 50 až 60 dnů.
Samci a samice si jsou dosti podobní, rozdílem mezi dospělými jedinci je štíhlejší tělo a užší křídla u samce. Rozdílná bývá i hruď, která je u samců slabší než u samic a opeření spodní části křídel, jenž bývá u samců rovnoměrněji bledé. Jednodušeji lze pohlaví určit v páru než u samostatně žijícího jedince.
Orlovec říční je celosvětově rozšířený a je možné jej nalézt v oblastech mírného a tropického podnebí všech kontinentů s výjimkou Antarktidy. Areály výskytu orlovce v severní Americe jsou od Aljašky a Newfoundlandu po pobřeží Mexického zálivu, přičemž severoameričtí orlovci zimují v oblastech od jihu USA po Argentinu. Evropští orlovci se v letních měsících vyskytují v severních částech kontinentu v oblasti Skandinávie a Skotska (ne však na Islandu) a zimují v severní Africe. Jedinci žijící v Austrálii nemigrují a vyskytují se areálově podél pobřeží (nehnízdí však ve východní Victorii a Tasmánii). Na ostrovech v Tichomoří se vyskytuje na Bismarckových ostrovech, Šalamounových ostrovech, na Nové Kaledonii a fosilní pozůstatky dospělých a juvenilních jedinců byly nalezeny na ostrově Tonga, kde byl orlovec pravděpodobně vyhuben člověkem. Vzácně se též vyskytuje ve všech oblastech jižní Asie a jihovýchodní Asie od Myanmaru po Indočínu a jižní Čínu, Indonésii, Malajsii a Filipíny.
Migrace – Evropští jedinci orlovce zimují v Africe, zatímco američtí a kanadští zimují v jižní Americe, přestože někteří severoameričtí jedinci zůstávají v jižních státech USA, jako je Florida či Kalifornie. Někteří orlovci z Floridy naopak do jižní Ameriky migrují. Australští orlovci tendence k migraci nemají.



Online přenos z hnízda webkamera 2

Orlovec říční webkamera z hnízda v Polsku

Videozáznamy

Odebírání a navrácení orlovců do hnízda




Videozáznam kroužkování

Pin It on Pinterest

Sdílejte stránku

Podělte se s kamarády.

Shares