Orel křiklavý hnízdí většinou jednotlivě, na hnízdiště se obvykle vrací již v párech. Hnízdo staví zpravidla na stromech, ale jsou známá i hnízdění na zemi nebo na skále.

[ihc-hide-content ihc_mb_type=“show“ ihc_mb_who=“2,3,4″ ihc_mb_template=“1″ ]

Ročně mívá jednu snůšku po 2 bělavých nebo nažloutlých, tmavě skvrnitých vejcích o rozměrech 62,9 x 50,7 mm. Jejich inkubace trvá 38-40 dní, sedí převážně samice, krátce střídaná samcem
při krmení. Mláďata se líhnou v intervalu 3-4 dnů a jsou krmena výhradně samicí, které samec předává potravu. Hnízdo opouštějí ve věku 8 týdnů a pohlavní dospělosti dosahují pravděpodobně po 4. roce života.Velmi často se stává, že silnější mládě zabije to slabší a je následně odchováno samo.
Obvykle do října odlétnou ptáci do zimovišť, velice zřídka jednotliví ptáci přezimují.

Mladý orel křiklavý v lotyšském hnízdě poprvé vzlétl dne 6.srpna v ranních hodinách v 06:33h
ve věku 57 dní.
Vyskočil z větve nad hnízdem výše a odtamtud okamžitě odletěl.

Hnízdění 2017

30. března – byl spuštěn online přenos

8.dubna – poprvé spatřen orel na hnízdě

3. května – samička snesla vajíčko

8. června – vylíhl se orlíček

15. července – 37 dnů starý orlíček byl kroužkován

6. srpna – první den, kdy Frīdis (57 dní) odlétá z hnízda

Videozáznamy:

Rodič přináší pro Fridise žábu

Žáby má Fridis rád

Fridis skáče na větev u hnízda a posiluje křídla

Fridis skáče poprvé na horní větev

Mladý orlík spolkl celou žábu

Samička přináší potravu a hledá Fridise,ten je na horní větvi,po chvíli skáče do hnízda.

Fridis si brání kořist

[/ihc-hide-content]

Odebírejte aktuality ze světa přírody

Odebírejte aktuality ze světa přírody

Jednou týdně vás budeme informovat o nejdůležitějších údálostech z dění před kamerami.

Děkujeme Vám. Nyní zkontrolujte vaší emailovou schránku a nastavení potvrďte kliknutím na odkaz.

Pin It on Pinterest

Sdílejte stránku

Podělte se s kamarády.

Shares