Toto hnízdo sovice sněžní se nachází poblíž města Utqiagvik (dříve Barrow) na Aljašce a je součástí dlouhodobé studie výzkumného ústavu sov o ekologii chovu sovice sněžné a lumíka hnědého. V roce 2022 se koná 31. ročník projektu Snowy Owl Project, nejdelší studie chovu sovic sněžných na světě. Během tří desetiletí tohoto projektu ORI monitorovala 285 hnízd a kroužkovala přes 800 mláďat sovice sněžné. Díky 24 hodinám slunečního světla v Arktidě v tomto ročním období můžete sledovat hnízdo kdykoli ve dne nebo v noci!

Výzkumníci ORI hnízdo kontrolují zhruba jednou za tři dny (v závislosti na řadě faktorů, včetně počasí). Poté, co se samice vzdálí z hnízda, opatrně se přiblíží, provedou měření a pozorování vajec a mláďat a poté prostor opustí. To trvá asi 5 až 10 minut a poté, co se vzdálí na bezpečnou vzdálenost od hnízda, čekají a sledují, zda se samice vrátí, než odejdou, aby se minimalizovalo riziko, že se do hnízda dostane predátor, když je samice pryč. Toto je nový soví pár než předchozí pár, který jsme sledovali v roce 2019. Samička snesla celkem 6 vajec, která se postupně líhnou.

Fotografie pořízená při kontrole hnízda 20. července

Již více než 30 let se Ústav pro výzkum sov (ORI) věnuje vědeckému výzkumu sov – jejich ekologii, přírodní historii a vztahů mezi stanovišti. Vzhledem k tomu, že sovy jsou chronicky nedostatečně prozkoumány a špatně pochopeny, snaží se poskytovat vysoce kvalitní a dlouhodobé studie sov a zjištění využívají k podpoře ochrany. The Owl Research Institute je nezisková organizace 501(c)3, osvobozená od daní a primárně financovaná z grantů od nadací, korporací a jednotlivců.

Sovice sněžní

Sovice sněžní je monotypický druh sovy z čeledi puštíkovitých.
Sovice sněžní se vyskytuje po celé severní polokouli, a to v Severní Americe (Kanada, Alijaška, USA, Grónsko), v Evropě (Velká Británie, Island, Skandinávie, severní Rusko a Sibiř) a v Asii (Čína, Japonsko). Zde se zdržuje v otevřené tundře s porosty nízkých křovin, na vřesovištích a v různých mokřadních biotopech. Je částečně tažná, většina populací migruje do jižního Ruska, Gruzie, severní Číny, Texasu, někdy i Karibiku. Občas se zatoulá i k nám do ČR. Samci jsou menší než samice a na jejich bílém podkladu je pouze několik roztroušených tmavých skvrn, zatímco samice je hustě tmavě příčně pruhovaná a čistě bílý má pouze závoj, hruď, nohy a spodinu křídel.
Sovice vytváří většinou monogamní páry, někdy je však možné zahlédnout samce s více samicemi a naopak. Tyto sovy hnízdí na zemi, obvykle na mírně vyvýšeném místě, kde vyhrabávají mělkou prohlubeninu, do které samice naklade vajíčka. Počet vajíček je závislý na množství potravy (lumíků), když je jí dostatek, může samice naklást až 7 – 11 vajíček. Samice sedí v hnízdě a stará se o vajíčka a později o mláďata. Samec ji po tuto dobu přináší potravu, kterou naloví. Potravu tvoří převážně hlodavci a zajíci, ptáci do velikosti husy, občas ryby, obojživelníci, hmyz a korýši. V zimě je sovice aktivní hlavně za soumraku a při svítání, v létě přechází na denní aktivitu.

Online přenos z hnízda

Sovice sněžní – webkamera hnízda na Aljašce

Videozáznamy

Samec přináší samičce potravu

Samec přiletí s pěkným tlustým lumíkem a podá ho samičce. Když vstane, aby si udělala rychlou přestávku, když se podíváte pozorně ve 2:03, uvidíte dvě malé hlavičky pohybující se v hnízdě.

Samička odlétá a samec přilétá s kořistí

Zdroj: Owl Research Institute, videozáznamy Lady Hawk

Odebírejte aktuality ze světa přírody

Odebírejte aktuality ze světa přírody

Jednou týdně vás budeme informovat o nejdůležitějších údálostech z dění před kamerami.

Děkujeme Vám. Nyní zkontrolujte vaší emailovou schránku a nastavení potvrďte kliknutím na odkaz.

Pin It on Pinterest

Sdílejte stránku

Podělte se s kamarády.

Shares




(Omlouváme se za zobrazovaní reklamních prvků, ale prokliky na partnerské stránky nám pomáhají financovat provoz a aktualizaci ZooCam.info)