Hnízdo orlů mořských se nachází v Národním parku Sliteres.
Hnízdní oblast orla mořského je v lokalitě známa od roku 2010 – zpočátku orli hnízdili v umělém hnízdě, které bylo asi 20 let staré, poté se v roce 2013 přestěhovali a postavili si nové hnízdo o 200 metrů dále.
Po dalších pět let bylo hnízdo neobývané a místo, kam se ptáci přesunuli, nebylo známo. V zimě roku 2000 hnízdo navštívilo pár skalních orlů, ale jeden z ptáků byl nedospělý a hnízdění na jaře nezačalo.
Kamerový systém byl nainstalován na začátku roku 2019. Na podzim začal hnízdo navštěvovat pár mořských orlů, oba ptáci jsou bez kroužku, což naznačuje, že alespoň jeden nebo možná oba orli jsou v oblasti noví – v roce 2013, kdy bylo hnízdo naposledy sledováno byl mladý orel kroužkován.
Toto je jedno ze dvou míst mořských orlů, které bylo známo v národním parku Slitere (třetí lokalita byla kdysi umístěna těsně před parkem).
Živé vysílání z chráněného ptačí hnízda poskytuje Lotyšský fond pro přírodu díky práci mnoha dobrovolníků a komunitních darů. Kamerový systém do hnízda nainstalovali Jänis Ķuze a Jānis Rudzītis.

V roce 2020 začalo živě vysílání 5. března, na hnízdě se vystřídalo několik orlů bez kroužků i s kroužky, jeden kroužkovaný orel pocházel z Estonska, druhý z Polska.
Na hnízdě se usadil nekroužkovaná pár, sameček je však příliš mladý a v letošním roce k hnízdění nedošlo.
Začátkem září se orlí pár, který byl pojmenován účastníky fóra – samička se jmenuje Silva a sameček Sliters, začal objevovat opět na hnízdě. Postupně přinášejí nové větvičky a upravují hnízdo. Je pravděpodobné, že příští rok z jara by zde mohli zahnízdit.

Online přenos z hnízda orlů mořských

Orel mořský webkamera z hnízda v Lotyšsku

Videozáznamy:

Pokus o páření


Orli na hnízdě

Večer při západu slunce


Úprava hnízda

Orli přinášejí větvičky a upravují hnízdo

Společná úprava hnízda


Orel mořský
Orel mořský je druh dravce z čeledi jestřábovitých, patřící k největším žijícím orlům vůbec.
Žije v blízkosti vod a živí se převážně rybami a ptáky.Převážně se vyskytuje na rozsáhlém území Evropy a Asie. Na rozdíl od jiných druhů orlů je obyvatelem nížin.
Orel mořský je jedním z nejkrásnějších zvířat našeho ptačího světa, kterého nelze s jiným dravcem zaměnit. Rozpětí křídel dosahuje téměř 2,5 m. Samice je výrazně větší než samec.
Orel mořský je řazen mezi kriticky ohrožené druhy naší fauny. Stále však dochází k jejich pronásledování, ohrožování kladením otrávených návnad v podobě uhynulých zvířat napuštěných jedem či k nelegálním odstřelům.

Zdroj: Latvijas Dabas fonds, videozáznamy liznm

Odebírejte aktuality ze světa přírody

Odebírejte aktuality ze světa přírody

Jednou týdně vás budeme informovat o nejdůležitějších údálostech z dění před kamerami.

Děkujeme Vám. Nyní zkontrolujte vaší emailovou schránku a nastavení potvrďte kliknutím na odkaz.

Pin It on Pinterest

Sdílejte stránku

Podělte se s kamarády.

Shares