Vyberte stránku

Orlík tmavoprsý je velký dravec z čeledi jestřábovitých. Dorůstá 63–71 cm, je převážně černý s bílou spodinou těla a spodní stranou křídel a žlutýma očima. Obě pohlaví jsou si velmi podobná, samice jsou pouze o něco větší. Mladí ptáci jsou pak celkově hnědší. Vyskytuje se v celé řadě biotopů, obecně však vyhledává otevřené krajiny s řídkým porostem stromů. Jeho areál rozšíření přitom sahá od Etiopie a Súdánu jižně až po Jihoafrickou republiku a jihozápadně
po Angolu.
Orlík tmavoprsý loví převážně hady, ale také ještěrky, malé savce a žáby.
Samička snáší jen jedno vejce, na kterém sedí zhruba 50 dnů. Mládě pak hnízdo opouští
po 3 měsících.


Videozáznamy:

Orlík vyhlíží kořist

Videozáznam z vozu Safari




Orlík chytá hada

Přidejte se k nám!

Jednou týdně vás budeme informovat o nejdůležitějších údálostech z dění před kamerami.

Děkujeme. Nyní prosím dokončete svou registraci kliknutím na odkaz v emailu, který jsme vám zaslali

Pin It on Pinterest