Orel mořský je velký druh dravce z čeledi jestřábovitých, patřící k největším žijícím orlům vůbec. Žije v blízkosti vod na rozsáhlém území Evropy a Asie a živí se převážně rybami a ptáky.
V minulosti z mnoha oblastí Evropy zvláště v důsledku lidského pronásledování zcela vymizel,
od 80. let 20. století však začala jeho početnost opět stoupat a postupně obsadil řadu původních hnízdišť.

[ihc-hide-content ihc_mb_type=“show“ ihc_mb_who=“2,3,4″ ihc_mb_template=“1″ ]

V pondělí odpoledne jsme mohli pozorovat Baronku jak přináší větve do hnízda.Mladý orel Solo
ji následoval a pozoroval při úpravě hnízda.Skoro to vypadá jako by se orli začali připravovat
na nové hnízdění,ale to je ještě brzy.

Solo oslavil šest měsíců od jeho vylíhnutí.Ještě bude několik měsíců trávit po boku rodičů
než se úplně osamostatní a vydá se na sever.
Dospělí ptáci jsou převážně stálí a zimu tráví obvykle v okolí hnízdišť.
Mladí ptáci jsou potulní až tažní a mohou podnikat přesuny nejen na jih, ale i na sever
(z Balkánu do střední Evropy apod.).

Videozáznamy:

Sameček Baron dorazil přenocovat na hnízdo

Baron s Baronkou přilétají do hnízda

Baron s Baronkou přilétají nocovat na hnízdo

Baronka letí do hnízda s větví, Solo ji následuje. Sleduje ji a je zklamán, že nemá kořist. Vyháněl mamku z hnízda – ta se vrátí se o několik minut později, když je Solo na dolní větvi.

Baronka přilétá na hnízdo,po chvilce dorazí mladý Solo,zřejmě si myslí,že máma donesla rybu.

Baronka začne s úpravou hnízda,Solo jí pozoruje – záběry zblízka

Máma přináší větev,Solo si myslí,že je to jídlo

Celé nesestříhané video návštěvy hnízda

Odebírejte aktuality ze světa přírody

Odebírejte aktuality ze světa přírody

Jednou týdně vás budeme informovat o nejdůležitějších údálostech z dění před kamerami.

Děkujeme Vám. Nyní zkontrolujte vaší emailovou schránku a nastavení potvrďte kliknutím na odkaz.

Pin It on Pinterest

Sdílejte stránku

Podělte se s kamarády.

Shares