Ve volné přírodě v Gabonu se 13. června narodilo první gorilí mládě, jehož rodiče původně žili v zoologických zahradách a teprve v dospělosti byli navráceni do přírodní rezervace.
Matka mláděte Mayombé pochází z francouzské zoo Beauval, která narození malé gorily oznámila. Otec Djongo přišel na svět v zoo Port Lympne v Británii. Rodina goril nížinných západních teď společně žije v národním parku Batéké v Gabonu.
Od prvních okamžiků života mláděte „samice prokázala pozoruhodné mateřské schopnosti a po mírné nervozitě prvního dne byla velmi klidná a sebevědomá. Od začátku držela mládě v perfektní pozici, “uvedly tamní týmy.

„Je to mimořádná zpráva, světová premiéra významná pro zachování kriticky ohroženého druhu,“ řekla agentuře AFP Delphine Delordová ze zoologické zahrady Beauval.
Zoo Beauval v rámci programu na záchranu kriticky ohrožených goril samici přepravila do Gabonu v červnu 2019, když jí bylo jedenáct let. Na stejné místo v říjnu chovatelé z Británie přivezli také samce. Oba primáti se několik měsíců poznávali a učili se společně žít. Jejich společné mládě je podle chovatelů v pořádku a pevně se drží na břiše matky, jak je pro malé gorily správné. Odborníci ze zoo gorilí rodinu pozorují po celou dobu pomocí kamer poblíž míst, kam chodí pro potravu.

Gorilí mládě tráví většinu času s matkou, otec ale při výchově potomka také hraje svou roli. Mladá gorilí rodina je základem skupiny, která by se časem mohla rozrůst o další členy. Do rezervace by k nim měla přijet další samice, odchovaná v zoo v Británii, uvedla Delordová.
Tato nádherná zpráva nás v Beauvalu tak vzrušuje! Oslavujeme naději na lepší budoucnost tohoto kriticky ohroženého druhu díky práci odvedené v zoologických zahradách i v terénu. Také díky darům veřejnosti, mimo jiné prostřednictvím sponzorství, toho můžeme hodně dokázat, dodává Delphine Delord , zástupce ředitele Zoo Beauval.

Gorily jsou ohrožený druh, ve volné přírodě žije podle serveru Wild Africa asi 120 tisíc goril nížinných, v zoo jich je asi osm set. Ještě vzácnější je gorila horská, kdy přežívá poslední zhruba tisícovka exemplářů.

Gorily nížinné jsou skupinoví živočichové, nežijí samostatně. Lze je vždy spatřit ve společnosti s druhými, s nimiž mají silné sociální vazby. Žijí v přísně strukturovaných rodinných skupinách o počtu 5 až 15 zvířat. Takováto rodina sestává z vedoucího samce, jeho samic a ještě nedospělých mláďat. Až mláďata dospějí, z rodinné skupiny odcházejí a hledají si sobě podobné jedince k založení vlastní rodiny. Gorily nížinné vedou v podstatě usedlý život, při cestě za potravou urazí denně jen pár stovek metrů. Během dne i noci odpočívají v hnízdech z větví stavěných na zemi nebo nízkých stromech.


Březost samice, která přichází jednou za 3 až 4 roky trvá 251 až 295 dnů. O mláďata se samice stará až do věku tří let, samice pohlavně dospívají v 7, samci v 9 až 10 letech. Dožívají se kolem 50 let. Za svůj život může zdravá samice vychovat asi jen 6 svých potomků.
Tento druh hominida je podle červeného seznamu IUCN kriticky ohrožený, jeho populace byla snížena v průběhu tří generací o více než 80 %. Reprodukční míra gorily nížinné je velice nízká, okolo 3 %. Předpokládá se, že ve volné přírodě žije jen 120 tisíc goril nížinných.

Zdroj: zoobeauval

Odebírejte aktuality ze světa přírody

Odebírejte aktuality ze světa přírody

Jednou týdně vás budeme informovat o nejdůležitějších údálostech z dění před kamerami.

Děkujeme Vám. Nyní zkontrolujte vaší emailovou schránku a nastavení potvrďte kliknutím na odkaz.

Pin It on Pinterest

Sdílejte stránku

Podělte se s kamarády.

Shares




(Omlouváme se za zobrazovaní reklamních prvků, ale prokliky na partnerské stránky nám pomáhají financovat provoz a aktualizaci ZooCam.info)