Vyberte stránku

Počínaje polovinou září se na ostrově Hanson v Britské Kolumbii shromáždí lachtani ušatí, aby zde lovili ryby, relaxovali a rozmnožovali se ve vodách Johnstonské úžiny v Blackfish Sound.

Lachtan ušatý je největším zástupcem lachtanů. Vyskytuje se na březích Tichého oceánu
od Britské Kolumbie, přes Aljašku až po Japonsko. Lachtani jsou masožravci, živí se výhradně rybami, olihněmi a chobotnicemi. . Jeho lov mu usnadňuje i jeho výborná schopnost v plavání,
za potravou se umějí potopit do hloubky až 180 m.

Samci lachtanů ušatých dosahují délky 3 m a hmotnosti až 600 kg, samice zpravidla měří okolo 2,5 m a váží 100 kg. Samice jsou výrazně menší, než-li samci a také mají světlejší srst.
Srst pokrývající jejich tělo je světle žlutá až žlutohnědá, dospělí jedinci mají na krku srst delší, připomínající hřívu. Mají poměrně větší ušní boltce, podle kterých jsou pojmenováni. Lachtani ušatí se mezi sebou dorozumívají hlasitým štěkotem, který je slyšet do vzdálenosti až 200 m.
Velké nebezpečí pro ně představují silné mořské bouře, při kterých jim nepomůže ani jejich výborná plavecká zdatnost a často se následkem vysílení i utopí. Proto se při mořských bouřkách stahují lachtani ušatí ke břehu, kde na skaliskách pomalu přečkávají nepříznivé období.



V období rozmnožování připlouvají na společná shromaždiště nejprve samci, kteří vedou o území bouřlivé boje, které však jen občas končí smrtí jednoho z nich. Každý z nich si snaží přivlastnit území, které je asi 20 až 30 m2. Po soubojích teprve připlouvají samice, kteří se ihned připojují
k samcům, kteří si toto území již obsadili. Nejsilnější samci mívají až 80 samic, ale ti slabší jen
7 až 8, někteří jednu a asi jedna čtvrtina nezíská žádnou. Ti se poté připojují k mladým nedospělým samcům, kteří připluli spolu se samicemi. I přesto, že nejsilnější samec dá rázné znamení, že on je nejsilnější, často se najdou jedinci, kteří se mu snaží získané samice odcizit. Proto si je musí samci bedlivě hlídat, zuřivě odhánět slabší samce, což má za následek i to,
že samice nepustí do moře ani za potravou.

Když se samice dostane na skaliska, nejprve porodí mláďata a poté se páří. Po období březosti rodí samice lachtana ušatého jedno mládě, které po narození váží 23 kg.
Samci se k samicím chovají velice něžně, přesně naopak jako ke svým sokům, se kterými o ně bojoval, a někteří samci nosí samici dokonce v zubech. Po skončení období rozmnožování odchází ze skalisek nejdříve samice s mláďaty a na závěr teprve samci. V tomto období zkonzumují lachtani ušatí několikrát více potravy, než obvykle. Důvodem toho je stálé hlídání samic, při kterém se nemohl samec pořádně ani nažrat, ani napít. Navíc jsou samci ze stálých soubojů velice unaveni, což se projevuje i u jejich štěkotu, který je velice slabý a střídá ho silné chraptění. I samice jsou na tom stejně, jelikož je samci nepouštěli za potravou. Lachtani ušatí jsou ve volné přírodě ohroženým druhem.




Odkaz ke sledování online přenosu:

Lachtan ušatý – webkamera z pláže




Videozáznamy:
Lachtani na skalnaté pláži

Něco lachtany vyrušilo v odpočinku

Přidejte se k nám!

Jednou týdně vás budeme informovat o nejdůležitějších údálostech z dění před kamerami.

Děkujeme. Nyní prosím dokončete svou registraci kliknutím na odkaz v emailu, který jsme vám zaslali

Pin It on Pinterest