Toucan Rescue Ranch zachraňuje a rehabilituje sirotky lenochodů, kteří ztratili své matky.
Posláním Toucan Rescue Ranch (TRR) je zachraňovat, rehabilitovat a vypustit zpět do přírody kostarickou divokou zvěř. Společnost pracuje s modelem, který se zaměřuje na ochranu, vzdělávání a výzkum, aby zajistil lepší zítřky pro původní divokou zvěř.



Lenochodi nejsou na seznamu ohrožených, ale ztráta biotopu je hrozbou. Díky tomu jsou bez domova a zranitelní vůči úbytku populace. Velkou hrozbou je také zabití elektrickým proudem a psy. Díky své stromové povaze a skvělému maskování jsou obecně poměrně dobře chráněni před přirozenými predátory, ale jejich nejčastějším predátorem je harpyje a kočka pralesní. S ničením biologických koridorů jsou lenochodi nuceni sestoupit na zem, aby překonali silnice a dostali se k okolním stromům, což znamená, že jsou mnohem zranitelnější vůči zásahům lidí, kolizím v silničním provozu a územním predátorům.
Lenochodi žijí na území Střední Ameriky a na severní polovině Jižní Ameriky. Areál výskytu se mnohdy prolíná, někdy na jednom stromě žijí i dva rozličné druhy. Jejich hlavním biotopem jsou tropické deštné pralesy od Amazonské nížiny až po Guyanskou vysočinu a Andy.

Jsou to živočichové o velikosti 50 až 80 cm a váze 3,5 až 8 kg s krátkým ocasem nebo bez, převážně šedě zbarvení. Jejich dlouhá a hrubá srst vyrůstá směrem od břicha k zádům a visí jim podél těla. Hlava je kulatá a neochlupený čenich krátký. Končetiny mají poměrně dlouhé, přičemž zadní jsou vždy kratší. Na předních nohách mají dva nebo tři srostlé prsty a na zadních vždy tři; prsty jsou zakončeny silnými zahnutými drápy o délce až 10 cm.
Lenochodi prožijí celý život vzhůru nohama. Ačkoliv mají v předních nohách značnou sílu, na rovném podkladu je neunesou. Hlavou otočí až o 270˚, to jim umožňuje 8–9 krčních obratlů. V jejich kožichu žije mnoho parazitů. Raritou je drobná symbiotická zelená řasa, která jim propůjčuje nazelenalé zbarvení a poskytuje též na tuky bohatou výživu. Řasy jsou na druhou stranu vyživovány trusem specifického druhu můr, jež žijí pouze na lenochodech. Lenochodi jsou býložravci, žerou listy, mladé větvičky, květy i plody. Žijí samotářsky, obě pohlaví se potkávají pouze v období rozmnožování. Samice po březosti 5-6 měsíců rodí 1 mládě. Kojí je asi jeden měsíc, půl roku je nosí na své hrudi.


Online přenos ze záchranné stanice:

Záchranné centrum lenochodů v Kostarice

Videozáznamy:

Zdroj: Sloth TV, videozáznamy, markindify, Arlene Beech

Odebírejte aktuality ze světa přírody

Odebírejte aktuality ze světa přírody

Jednou týdně vás budeme informovat o nejdůležitějších údálostech z dění před kamerami.

Děkujeme Vám. Nyní zkontrolujte vaší emailovou schránku a nastavení potvrďte kliknutím na odkaz.

Pin It on Pinterest

Sdílejte stránku

Podělte se s kamarády.

Shares




(Omlouváme se za zobrazovaní reklamních prvků, ale prokliky na partnerské stránky nám pomáhají financovat provoz a aktualizaci ZooCam.info)