Hnízdo orlů bělohlavých se nachází v Decorah.
Do přestavěného hnízda N1 u pstruhové líhně se nastěhoval nový pár orlů. Hnízdo N1 zůstalo prázdné v letech 2021 a 2022, v březnu 2022 jsme začali v hnízdě a jeho okolí vídat další pár dospělých orlů bělohlavých. HM (líheň máma) a HD (líheň táta). Obecně začínají námluvy v říjnu, produktivní páření koncem ledna nebo začátkem února a snášení vajec v polovině až koncem února. Líhnutí obvykle začíná koncem března až začátkem dubna a mladí orli vylétají v polovině až koncem června. Zatímco mláďata se obvykle rozptýlí mezi srpnem a říjnem, dospělí zůstávají na území po celý rok. Jedí živé i mrtvé ryby, veverky, jiné ptáky, králíky, ondatry, jeleny, vačice a vše, co mohou chytit nebo najít.
19.11. 2022 navštívil hnízdní strom mýval, kde si pod hnízdem zdřímnul.

Mýval severní

Mýval severní, lidově také medvídek mýval, je středně velký savec obývající původně Severní Ameriku. Člověkem byl však zavlečen i do jiných částí světa (invazní druh), například do Evropy, Japonska nebo na Kavkaz. Jeho přirozeným biotopem jsou listnaté a smíšené lesy, ale díky své přizpůsobivosti dnes zcela běžně obývá i města, kde je často považován za vážného škůdce.
Je podsaditý, 23 až 30 cm vysoký, 40 až 70 cm dlouhý, se čtvrtmetrovým huňatým ocasem zdobeným obvykle pěti nebo šesti tmavými kroužky. Jeho hmotnost se pohybuje kolem 5 až 16 kg.
Na předních tlapách má dlouhé, obratné a mimořádně citlivé prsty s miliony smyslových buněk pod každým z nich. Zadní tlapka mývala dosahuje velikosti asi 12 cm, ucho má velké 5,5–6,5 centimetrů. Jeho mozek se vyvinul tak, aby vyhodnocoval dotekové podněty přenášené z prstů. Nezískává tedy důležité informace očima, ale hmatem. Druhým životně důležitým smyslem je čich.
Charakteristická je jeho černá maska přes obličej s kruhy kolem očí. Stále se vrací na místo, kde lehce našel nebo dostal něco k jídlu a dokáže svůj příděl tvrdě vymáhat.
Mývalové žijí někdy ve skupinách (tvořených jedním samečkem a několika samičkami), častěji však žijí jako samotáři.
Je aktivní v noci, den tráví v dutinách stromů a skal. Výborně šplhá, dobře plave. Je všežravý, chladné zimy tráví spánkem. V potravě je nevybíravý – jeho jídelníček zahrnuje různé plody (bukvice, žaludy), polní plodiny (kukuřici, brambory), drobné zemní i vodní živočichy (mlže, raky, žáby i rybky), vajíčka a mláďata ptáků. Páří se v zimě, doba březosti trvá okolo 63 dní a ve vrhu mívá 4-5 (3-7) mláďat. Oči otevírají po 3 týdnech, sají 7 týdnů a osamostatňují se asi po půl roce života. V přírodě se mýval severní dožívá 6 let, v zajetí to může být i 17 let.

Online přenos z hnízda:

Orel bělohlavý webkamera v Decorah

Videozáznamy:

Mýval podřimující pod hnízdem orlů bělohlavých N1

Mýval se rozhodne jít dolů ze stromu

Mýval na stromě přenocoval, ráno jeden orel letí na ryby a později ve videu jsou oba orli zachyceni při letu nad rybníkem. Mýval je stále stočený pod hnízdem. Sameček HD zkouší hnízdo.

Mýval na stromě, samička HM na větvi

Zdroj: Raptor Resource Project, videozáznamy tulsaducati

Odebírejte aktuality ze světa přírody

Odebírejte aktuality ze světa přírody

Jednou týdně vás budeme informovat o nejdůležitějších údálostech z dění před kamerami.

Děkujeme Vám. Nyní zkontrolujte vaší emailovou schránku a nastavení potvrďte kliknutím na odkaz.

Pin It on Pinterest

Sdílejte stránku

Podělte se s kamarády.

Shares




(Omlouváme se za zobrazovaní reklamních prvků, ale prokliky na partnerské stránky nám pomáhají financovat provoz a aktualizaci ZooCam.info)