Vyberte stránku

Rezervace Djuma – se nachází ve slavné rezervaci Sabi Sand Game Reserve, která je součástí národního parku Kruger. Djuma byla založena jako safari chata rodiny Moolmanů a je známá kvalitou svého safari. Průvodci a sledovatelé nejen znají způsoby africké buše, ale dokážou sledovat různá fascinující zvířata – od lvů a slonů po leopardy a jiná noční zvířata i v terénu. Safari je jednou z životních zkušeností pro mnoho lidí, a proto je kvalita safari prvořadá. Kamera je vzdáleně řízena dobrovolnickým sborem lidí po celém světě známých jako „zoomie“.



Soukromá rezervace Djuma byla původně založena jako soukromý majetek v 70. letech 20. století a zahrnovala dvě nemovitosti celkem o celkové rozloze téměř 2000 hektarů a práva na dalších 5000 hektarů. Jurie Moolman zdědil zemi od svého otce a v roce 1993 zahájil pokládku základních kamenů toho, co by se mělo stát Djuma Private Game Reserve. Jurie a jeho manželka Philippa pracovali bok po boku a stavěli odkaz Djuma s osobní vášní a lásce k zemi i okolní komunitě. Filozofií Djumy bylo vždy zachování země, aby si budoucí generace mohly užívat nedotčenou slávu afrického buše. Aby se to stalo skutečností, považují odpovědnou komercializaci za klíč k zachování tohoto přirozeného zázraku. Odpovědná komercializace není nezbytná pouze pro udržování Djuma Game Reserve, ale vytváření pracovních míst spojené s komerčním procesem umožňuje sousedním komunitám podíl v těchto zemích. To poskytuje přímou pobídku pro místní komunity, aby pomohly chránit své životní prostředí.



Lev patří mezi tři největší africké kočkovité šelmy. Charakteristická je pro něj krátká a plavá až tmavohnědá srst, u samců doplněná mohutnou hřívou.
Hříva se u samců objevuje mezi pátým a šestým rokem života a zprvu je světlá s přibývajícím věkem tmavne. Délka chlupů hřívy může dosáhnout až 24 cm. Barva, tvar a hustota hřívy je u každého jedince jiná. Nejlépe vyvinutá hříva pokrývá od temene hlavy celý krk až po předloktí předních končetin. Má i praktický význam, zastrašuje soky a při soubojích tlumí rány vedené na hlavu a krk.
lvi mají své stálé teritorium o jehož obranu se starají především samci. Značkují si teritorium močí, hlasovými projevy a společnými silami zahánějí vetřelce. Rozloha jejich teritoria je závislá na mnoha faktorech, dosahuje 25 až 50 km2, podle charakteru krajiny, množství lovné zvěře, velikosti smečky …
Lvice loví ve smečkách. Jejich kořistí se stávají hlavně větší savci jako jsou antilopy, pakoně, buvoli a zebry, ale také menší zvířata jako zajíci a ptáci. Nepohrdnou ani zdechlinami, které usmrtila jiná zvířata jako hyeny a jiné psovité šelmy.
Lvi jsou masožraví a projevují dva typy společenského uspořádání. Někteří jsou součástí smečky, která se skládá z příbuzných samic, jejich mláďat a skupiny jednoho až čtyř samců, kteří se páří s dospělými samicemi. Další skupinou jsou nomádi, což jsou samotáři, někdy i jedinci žijící v páru.
Lvi se páří v jakémkoliv roční období, březost samice trvá 100–120 dní, poté porodí 1 až 4 mláďata. Samice ve smečce se snaží rozmnožovat ve stejnou dobu, takže se můžou vzájemně starat o krmení a chování mláďat. Lvíčata jsou odstavena po šesti až sedmi měsících. Vzájemné souboje o jídlo jsou v divočině na denním pořádku, proto se až 80 % mláďat nedožije ani dvou let.. Lvíčata mají mnoho nepřátel. Nejnebezpečnější je hyena. Lvíčata jsou skvrnitá. S postupem věku skvrny mizí a později začíná mladým samcům vyrůstat hříva, která samce chrání před zraněním v soubojích.
Lev je zapsán na červeném seznamu IUCN v kategorii: zranitelný



Online přenos

Sloní napajedlo Djuma – webkamera

Videozáznamy

Smečka lvů na lovu buvola



Pomalé záběry lvic a jednoho samce při lovu




Po jídle je žízeň

Samec se zraněnou nohou




Samice se samcem a mláďaty u napajedla

Lvice se přišla napít

Pin It on Pinterest




(Omlouváme se za zobrazovaní reklamních prvků, ale prokliky na partnerské stránky nám pomáhají financovat provoz a aktualizaci ZooCam.info)