Vyberte stránku

Toto hnízdo se nachází ve vodárenské věži v areálu školy CSU Orange Novém Jižním Walesu.
Projekt FalconCam, byl založen v roce 2008, aby studoval, sledoval a zaznamenával přirozené chování rezidentní sokolí rodiny dravého druhu ptáků, který byl do nedávné doby zařazen do seznamu na celém světě jako „ohrožený“ a aby poskytl výzkum, obrazy, videozáznamy a vizuální vysílání pro celosvětové úsilí o ochranu.
Samička sokola se jmenuje Diamond, sameček byl pojmenován Xavier.
V roce 2018 samička snesla první vajíčko 20. srpna.



Sokol stěhovavý je dravec, velikosti vrány až jestřába, s charakteristickou siluetou,
tedy s dlouhými zašpičatělými křídly a s dozadu se zužujícím ocasem s krátkými ocasními brky. Dospělí ptáci se zabarvením podobají jestřábovi. Sokol stěhovavý má v rozpětí křídel 90 až
113 cm při délce těla 38 až 51 cm. Hmotnost samce je 582 g až 636 g a samice 925 až 1111 g. Díky dokonalé aerodynamické stavbě těla se sokol stěhovavý pyšní titulem nejrychlejšího tvora na světě. Při střemhlavém letu mu byla naměřena rychlost 389 km za hodinu. Při takové rychlosti nedokáže manévrovat, proto loví pouze ve vzduchu a to nejčastěji holuby, různé druhy havranovitých ptáků, špačky, drozdy a menší ptáky. Dokáže však ulovit i bažanty, koroptve, divoké kachny a volavky.
Sokol stěhovavý je kosmopolitní druh s mnoha poddruhy. Čtyři poddruhy hnízdí v Evropě. Přestože podle názvu jde o stěhovavý druh, hnízdní pár se zdržuje v areálu hnízdiště po celý rok. V září migrují zpravidla jen jednoletí jedinci a to převážně na jihozápad Evropy.
V přírodě hnízdí převážně na skalních stěnách, pokud nemají k dispozici skály, zahnízdí
i ve starém hnízdě jiného druhu. Sám hnízdo nestaví, ani neupravuje, na skále mnohdy hnízdí přímo na holém podkladu. Byla zaznamenána i hnízda na zemi. Oblíbil si lidské stavby a často hnízdí ve zříceninách hradů nebo na různých věžích. Přesto na rozdíl od poštolky nehnízdí příliš často ve velkých městech. Na hnízdo se pravidelně vrací nebo hnízdí aspoň poblíž původního hnízda. Před hnízděním předvádí akrobatické zásnubní lety. Ve střední Evropě snáší samice nejčastěji na konci března či začátku dubna 3–4 vejce. Sedí na nich cca 29–30 dní, samec ji občas střídá. Samice si buď potravu sama uloví, když ji samec vystřídá v sezení, nebo jí samec nosí kořist na hnízdo. Po vylíhnutí se o mláďata na hnízdě stará asi 14 dní jen samice, samec přináší kořist, poté se střídají. Mláďata opouštějí hnízdo po 35–42 dnech, ale rodiče je nadále krmí ještě aspoň dva měsíce. Sokoli pohlavně dospívají ve dvou až třech letech.



Online přenos z hnízda

Sokol stěhovavý – Nový Jižní Wales

Videozáznamy

Sameček přináší samičce kořist




Xavier opět s kořistí

Dárek pro samičku

Pin It on Pinterest

Sdílejte stránku

Podělte se s kamarády.

Shares