Soví hnízdo je součástí studie občanské vědy vedené GAIA, WBAIS a Charter skupiny Wildlife ekologie na univerzitě v Haifě. Projekt je financován velvyslanectvím USA v Izraeli, soukromým dárcem a projektu GAIA. Dvojice sov pálených se množí v hnízdě, které bylo postaveno na střední škole. Samec je světlejší / bělejší sova a samice hnědší / tmavší.
Soví pár v hnízdě inkubuje čtyři vajíčka, která samička snesla v rozmezí od 17. února do 24. února.
V okolí hnízd sov pálených jsou umístěné i budky poštolek obecných. Populace poštolek v Izraeli je na vzestupu a občas se stává, že chtějí obsadit již zabydlené budky, jako se stalo zde, kdy poštolka obecná napadla hnízdo sov pálených.


Sova pálená

Sova pálena je noční lovec s dokonalým sluchem. Je nápadná zejména díky srdcovitému závoji kolem očí. Je nejrozšířenější druh sovy na všech kontinentech. Loví hlavně za soumraku a v noci. Kořist požírá vcelku, srsti, peří a jiných nestravitelných částí se tak stejně jako ostatní sovy zbavuje jejich vyvrhováním v podobě šišticovitých vývržků.
Sova pálená vytváří trvalé páry, které zpravidla zůstávají věrné místu hnízdění. Tok začíná v závislosti na klimatických podmínkách v únoru nebo březnu a oba partneři se během něj ozývají pronikavými chraplavými skřeky.
Úmrtnost sovy pálené v prvním roce života je vysoká a může dosahovat až 72 %. Hlavní příčinou úbytku sovy pálené jsou výrazné změny v kulturní zemědělské krajině, vedoucí k nedostatku vhodných hnízdišť a potravy. K vysoké úmrtnosti pravidelně dochází během krutých sněžných zim, na které je oproti jiným sovám náchylnější kvůli nižší schopnosti hromadit zásobní tuk a špatným izolačním schopnostem opeření. Společně s nárůstem silniční dopravy výrazně přibývá i počet ptáků usmrcených vozidly.


Poštolka obecná

Poštolka obecná je drobný sokolovitý dravec o něco větší, než hrdlička divoká. Hmotnost samce dosahuje v průměru cca 180 g a samice 220 g. Rozpětí křídel se pohybuje mezi 68–80 cm. Údaje se však podle různých zdrojů mohou velmi lišit, neboť poštolky mají velkou geografickou proměnlivost nejen ve velikosti, ale i v barvě. Jako všichni sokolovití mají poštolky výrazně zašpičatělá křídla a dlouhý ocas.
Výrazným znakem je červenohnědě zbarvený hřbet u samců s tmavými skvrnami, u samic a mláďat s tmavými příčnými pruhy nebo vlnkami. Ruční letky jsou tmavé. Spodina těla je světlejší s podobnými tmavými skvrnami jako na hřbetě u mláďat je výrazné podélné skvrnění. Samci mají temeno a týl hlavy šedé a bělavé hrdlo lemuje výrazný černý vous na líci. Šedý mají i ocas většinou bez pruhů, jen na konci mají širokou tmavou pásku. Samice a mláďata mají ocas hnědý s tmavým příčným pruhováním.


Online přenos z hnízda:

Hnízdo sovy pálené – Haifa


Videozáznam:

Zdroj: Charter Group Birdcams, wikipedie

Odebírejte aktuality ze světa přírody

Odebírejte aktuality ze světa přírody

Jednou týdně vás budeme informovat o nejdůležitějších údálostech z dění před kamerami.

Děkujeme Vám. Nyní zkontrolujte vaší emailovou schránku a nastavení potvrďte kliknutím na odkaz.

Pin It on Pinterest

Sdílejte stránku

Podělte se s kamarády.

Shares




(Omlouváme se za zobrazovaní reklamních prvků, ale prokliky na partnerské stránky nám pomáhají financovat provoz a aktualizaci ZooCam.info)