Několik málo dní před vylíhnutím káčat zaútočili krkavci na vajíčka kachny proužkované, která hnízdila na hnízdě orlů bělobřichých.
Hnízdo orlů bělobřichých se nachází v Austrálii v přírodní rezervaci Newington v Sydney Olympic Park, v blízkosti řeky Parramatta.
30. ledna 2021 Kachna proužkovaná, kterou pozorovatelé pojmenovali Daisy, po poledni odlétá na svou každodenní přestávku poté, co řádně zakryla vajíčka. Po chvíli přiletěl pár krkavců a jeden z nich vyndal vajíčko z hnízdní misky. Oba krkavci sdíleli obsah rozbitého vajíčka. Postupně odnesli dalších šest vajíček z hnízda. Ve 13:53:18 se vrátila Daisy do hnízda. Sebrala skořápku a odletěla s ní z hnízda. Daisy se poté vrátila do hnízdní misky a usadila se. Po chvilce začala tahat listy z hnízdí misky a opět se usadila, jako by bylo v hnízdě ještě jedno vejce. Nakonec vstala a odletěla z hnízda.


Krkavec australský

Krkavec australský (Corvus coronoides) je pták rodu krkavcovití původem z velké části jižní a severovýchodní Austrálie. Měří 46–53 centimetrů.
Preferovaným stanovištěm jsou otevřené lesy a přechodná pásma. Dobře se přizpůsobil městskému prostředí a je běžným městským ptákem v Sydney, Canberře a Perthu. Je všežravý jí širokou škálu rostlinného a živočišného materiálu a také potravinový odpad z městských oblastí.
Australský krkavec je teritoriální, dvojice jsou spolu obecně po celý život.
Australský krkavec je všežravý. Jeho strava v létě obsahuje vysoký podíl hmyzu, zatímco na podzim jí více rostlinných položek. Maso tvoří v zimě více než polovinu stravy. Mezi bezobratlé druhy, které běžně konzumují, patří pavouci, mnohonožky, stonožky, kobylky, cikády a housenky (zejména z čeledi Noctuidae), které jsou důležité při krmení mláďat. Australští havrani někdy jedí raky z okrajů přehrad. Uvádí se, že australští krkavci zabíjejí ptáky takové velikosti, jako je kakadu růžový a špaček. Většinu savců konzumují jako zdechlinu, protože mnoho druhů je příliš velkých na to, aby je havran mohl zabít, ačkoli častými kořistmi jsou mladí králíci. Australští krkavci často pijí vodu, v horkém počasí až desetkrát denně. Bylo pozorováno, že ptáci máčejí kousky masa do vody, než je jedí.
Australští krkavci jsou inteligentní ptáci a stejně jako mnoho jiných krkavců mají inovativní metody hledání potravy. Potravu vyhledávají brzy ráno nebo pozdě odpoledne; ptáci odpočívají v teplejší části dne. Značné množství času věnují hledáním hnízd s vejci k jídlu.


Online přenos:

Orel bělobřichý – webkamera

Videozáznamy:

Zroj: sea-eaglecam.org
Vdeozáznamy MĀRIS, Kay Berry

Odebírejte aktuality ze světa přírody

Odebírejte aktuality ze světa přírody

Jednou týdně vás budeme informovat o nejdůležitějších údálostech z dění před kamerami.

Děkujeme Vám. Nyní zkontrolujte vaší emailovou schránku a nastavení potvrďte kliknutím na odkaz.

Pin It on Pinterest

Sdílejte stránku

Podělte se s kamarády.

Shares