Tato kamera je ukryta v přírodní rezervaci Balule v Jižní Africe. Balule má otevřené hranice se světově proslulým národním parkem Kruger a je součástí stejného ekosystému.


Díky své vzdálené poloze je zcela solární. Vrt doplňuje potřebnou vodu pro zvířata, která tuto oblast často navštěvují. Můžete zde sledovat zvířata „Velké pětky“ Afriky: lvy, leopardy, slony, nosorožce a buvoly. Žirafy a velké množství antilop, veverek, prasat bradavičnatých a obrovských ledňáčků se také sbíhají na tomto klíčovém místě zavlažování.

Lev pustinný

Lev patří mezi tři největší africké kočkovité šelmy. Charakteristická je pro něj krátká a plavá až tmavohnědá srst, u samců doplněná mohutnou hřívou.
Hříva se u samců objevuje mezi pátým a šestým rokem života a zprvu je světlá s přibývajícím věkem tmavne. Délka chlupů hřívy může dosáhnout až 24 cm. Barva, tvar a hustota hřívy je u každého jedince jiná. Nejlépe vyvinutá hříva pokrývá od temene hlavy celý krk až po předloktí předních končetin. Má i praktický význam, zastrašuje soky a při soubojích tlumí rány vedené na hlavu a krk.
lvi mají své stálé teritorium o jehož obranu se starají především samci. Značkují si teritorium močí, hlasovými projevy a společnými silami zahánějí vetřelce. Rozloha jejich teritoria je závislá na mnoha faktorech, dosahuje 25 až 50 km2, podle charakteru krajiny, množství lovné zvěře, a velikosti smečky.
Lvice loví ve smečkách. Jejich kořistí se stávají hlavně větší savci jako jsou antilopy, pakoně, buvoli a zebry, ale také menší zvířata jako zajíci a ptáci. Nepohrdnou ani zdechlinami, které usmrtila jiná zvířata jako hyeny a jiné psovité šelmy.

Lvi jsou masožraví a projevují dva typy společenského uspořádání. Někteří jsou součástí smečky, která se skládá z příbuzných samic, jejich mláďat a skupiny jednoho až čtyř samců, kteří se páří s dospělými samicemi. Další skupinou jsou nomádi, což jsou samotáři, někdy i jedinci žijící v páru.
Lvi se páří v jakémkoliv roční období, březost samice trvá 100–120 dní, poté porodí 1 až 4 mláďata. Samice ve smečce se snaží rozmnožovat ve stejnou dobu, takže se můžou vzájemně starat o krmení a chování mláďat. Lvíčata jsou odstavena po šesti až sedmi měsících. Vzájemné souboje o jídlo jsou v divočině na denním pořádku, proto se až 80 % mláďat nedožije ani dvou let.. Lvíčata mají mnoho nepřátel. Nejnebezpečnější je hyena. Lvíčata jsou skvrnitá. S postupem věku skvrny mizí a později začíná mladým samcům vyrůstat hříva, která samce chrání před zraněním v soubojích.
Lev je zapsán na červeném seznamu IUCN v kategorii: zranitelný


Hyena skvrnitá

Hyena skvrnitá dosahuje délky těla 1-1,6 metru, délka ocasu mezi 25-36 centimetrů, hmotnost je u dospělých zvířat 40-86 kilogramů. Zbarveni je převážně žluté a po hřbetě,hrudi a celém trupu, jsou vidět černé tečky.
Hyena skvrnitá má ze všech afrických masožravých savců nejsilnější stisk čelistí.
V odstraňování mršin nemá v Africe konkurenci. Hyeny žijí v hierarchicky uspořádaných klanech o 5-30 jedincích. Vládne jim dominantní samice.
Hyena skvrnitá je schopný lovec a ve smečce dokáže udolat i velké antilopy. Troufá si i na lov lvích a výjimečně i sloních mláďat. Rovněž sama vyhledává mršiny. Svým mohutným chrupem rozdrtí i silné kosti. Osamělá hyena skvrnitá loví zajíce, na zemi hnízdící ptáky a ryby v bažinách. Pokud má nedostatek potravy, může ztratit až třetinu celkové hmotnosti. Najednou však dokáže pohltit velkou dávku potravy, sežerou naráz až 14,5 kg masa.


Po čtyřměsíční březosti samice v podzemní noře porodí 1-3 mláďata. Rozmnožují se i níže postavené samice. Mládě vůdčí samice však dědí sociální postavení a má různé výsady oproti jiným mláďatům. Mladí samci smečku opouští v období dospívání, samice obvykle zůstávají.
Hyena skvrnitá patří mezi úspěšné sprintery. Na kratší vzdálenosti dokáže běžet rychlostí
až 64 km v hodině.


Online přenos:

Napajedlo Rosie’s Pan

Videozáznamy:

Mladý lví samec u napajedla


Návštěva pěti lvů u napajedla

Lev u napajedla


Rodinky hyen skvrnitých u napajedla

Zdroj: Africam.com, Wikipedie, videozáznamy Arlene Beach

Odebírejte aktuality ze světa přírody

Odebírejte aktuality ze světa přírody

Jednou týdně vás budeme informovat o nejdůležitějších údálostech z dění před kamerami.

Děkujeme Vám. Nyní zkontrolujte vaší emailovou schránku a nastavení potvrďte kliknutím na odkaz.

Pin It on Pinterest

Sdílejte stránku

Podělte se s kamarády.

Shares




(Omlouváme se za zobrazovaní reklamních prvků, ale prokliky na partnerské stránky nám pomáhají financovat provoz a aktualizaci ZooCam.info)