Hnízdo sýčků obecných se nachází v podkroví domu v Tiszlöku (Maďarsko), v těsné blízkosti národního parku Hortobágy.


Sýček obecný

Sýček patří do čeledi puštíkovitých, je rozšířený v severní Africe, Evropě mimo Skandinávský poloostrov, střední Asii, dokonce byl kdysi vysazen ve Velké Británii a Novém Zélandu
Sýček obecný dorůstá sotva velikosti holuba domácího. Má délku těla 21-23 centimetrů, rozpětí křídel 54-58 centimetrů a tělesnou hmotnost 140-245 gramů.
Má robustní tělo, širokou a nízkou hlavu, krátký ocas a silné končetiny s ostrými a silnými drápy. Hřbet a hlavu má tmavě hnědé se světlejším skvrněním, břicho hnědě pruhované, spodní část ocasu a končetiny čistě bílé. Výrazné jsou i velké žluté oči a zobák a bílý pruh nad očima, který poskytuje sýčkovi charakteristický vážný výraz v obličeji. Obě pohlaví se zbarvením neliší, mladí ptáci jsou jednotvárnější a mají méně viditelný bílý pruh nad očima.
Živí se především drobnými hlodavci, nejčastěji hraboši polními, jinými menšími savci, hmyzem, ještěrkami, žábami nebo hady, pro mláďata hrají hlavní složku potravy především žížaly.
Po spatření kořisti ji sýček překvapuje rychlým výpadem ze své pozorovatelny a následně ji uchopuje do svých silných drápů. Menší kořist požírá na zemi, větší si většinou vynáší na vyvýšené místo.
Hnízdí od dubna do července. Nejčastěji se hnízdí v dutinách většinou starých a listnatý stromů, ale i ve stodolách, na půdách, v opuštěných budovách, příležitostně i v ptačích budkách.
Sýček obecný je monogamní pták, který zůstává se svým druhem po zbytek svého života. Věrně se drží na svém území. V období snášky na vejcích sedí samice, zatímco ji samec krmí. Snůška se obvykle skládá ze tří až pěti vajec, ale někdy mohou být dvě až osm.
V roce 2018 se stal sýček obecný Ptákem roku České republiky. Jako nejohroženější sova v Česku byl na pokraji vyhynutí se 100–130 zbývajícími páry.

Online přenos z hnízda

Sýček obecný webkamera z hnízda

Videozáznamy:

Páření sýčků obecných

Pár sýčků obecných u hnízda

Zdroj: madarles.hu/kuvik, videozáznamy, Edith P, Terka Busz,

Odebírejte aktuality ze světa přírody

Odebírejte aktuality ze světa přírody

Jednou týdně vás budeme informovat o nejdůležitějších údálostech z dění před kamerami.

Děkujeme Vám. Nyní zkontrolujte vaší emailovou schránku a nastavení potvrďte kliknutím na odkaz.

Pin It on Pinterest

Sdílejte stránku

Podělte se s kamarády.

Shares




(Omlouváme se za zobrazovaní reklamních prvků, ale prokliky na partnerské stránky nám pomáhají financovat provoz a aktualizaci ZooCam.info)