Hnízdo orlů královských se nachází v oblasti Almetyevsk v Tatarstánu. Autorem projektu je ornitolog Rinur Bekmansurov.
V roce 2020 zde orli královští úspěšně odchovali tři mláďata.


Orli se jmenují Altyn a Altynay. Samec je mladší než samice a má více hnědá záda. Bílou skvrnu – nárameník, charakteristický rys dospělého orla, má pouze na levém rameni a je menší než samice. Samičky nárameníky jsou velké, typické pro orla královského.
V roce 2021 byl poprvé spuštěn přenos z hnízda, Altyn a Altynay odchovali dvě mláďata. Mladí orli byli kroužkováni a dostali jména Aidar a Aigul.
Aidar číslo kroužku: 481, Aigul číslo kroužku: 423
Mladý orel Aidar po vylétnutí z hnízda bohužel nepřežil. Jeho tělo bylo nalezeno pod elektrickým vedením poblíž hnízda.

Orel královský

Orel královský (Aquila heliaca) je velký dravec z čeledi jestřábovitých.
Podobá se orlu skalnímu (Aquila chrysaetos), má však kratší ocas, stejnoměrně široká křídla a bývá obvykle nepatrně menší. Dospělí ptáci jsou velmi tmaví, se zlatavým zátylkem (světlejším než u orla skalního) a bílými skvrnami na ramenou. Spodní křídelní krovky jsou velmi tmavé (černé), ocas hustě proužkovaný s černým pruhem na konci. Mladí ptáci jsou pískově hnědí, s čárkovanou hrudí, kontrastující se světlým břichem. Vnitřní ruční letky tvoří světlé pole v křídle, ocas je tmavý. Pro svou majestátnost si orel vysloužil přídomek „královský“, ve většině cizích jazycích dokonce povýšený na „císařský“


Orel královský hnízdí opakovaně na stejném místě a pokud možno i ve stejném hnízdě. Má rád pahorkatinné či vrchovinné lesy, většinou listnaté. Dále pak nížinaté a rovinaté lesostepi či stepi s alespoň minimem vysokých stromů. Hnízdo je často umístěno na okraji lesa či na osamělých vysokých stromech. Stavba trvá oběma rodičům až měsíc, každoroční údržba pak podstatně kratší dobu. Námluvy probíhají za letu, páření na stromech. Hnízdění začíná koncem března, mláďata se líhnou v květnu. Ve snůšce jsou obvykle 2–3 vejce, která mají barvu šedobílou s rezavohnědými skvrnami. Péče o mláďata v hnízdě trvá 65–80 dní. Po opuštění hnízda jsou mláďata stále nějakou dobu dokrmována oběma rodiči. Mláďata pohlavně dospívají po 5–6 letech.
Živí se většinou středně velkými savci a mršinami. Jeho specialitou je lov syslů, křečků a zajíců. Menší, ale významnou složku kořisti tvoří různí ptáci – krkavcovití, koroptve, bažanti, holubi atd. Podle norem IUCN je orel královský veden jako zranitelný druh. V České republice je veden jako kriticky ohrožený druh.


Online přenos z hnízda:

Orel královský – Rusko

Sezóna 2022

15. března byl spuštěn online přenos

Videozáznamy:

25.03.2022 se na hnízdě objevil neznámý orel, účastníci fóra ho pojmenovali Amir

25.03.2022 Rezidentní Samička Altynaj poprvé v hnízdě a pak přilétá Amir


26 03 2022 Ranní práce v hnízdě

26.03.2022 14:58 Rezidentní samec Altyn se poprvé objevil v hnízdě!


4.2.2022 Večerní návštěva hnízda Altyn a Altynai

4.4.2022 Večerní práce v hnízdě za extrémních povětrnostních podmínek.

Zdroj: Eastern Imperial Eagle Cam in Russia, videozáznamy tanajako

Odebírejte aktuality ze světa přírody

Odebírejte aktuality ze světa přírody

Jednou týdně vás budeme informovat o nejdůležitějších údálostech z dění před kamerami.

Děkujeme Vám. Nyní zkontrolujte vaší emailovou schránku a nastavení potvrďte kliknutím na odkaz.

Pin It on Pinterest

Sdílejte stránku

Podělte se s kamarády.

Shares




(Omlouváme se za zobrazovaní reklamních prvků, ale prokliky na partnerské stránky nám pomáhají financovat provoz a aktualizaci ZooCam.info)