Hnízdo sokolů stěhovavých se nachází ve zvonici v areálu Kalifornské univerzity v Berkeley.
Samička Annie není kroužkovaná, sameček Grinnell byl kroužkován 63/9 v roce 2013 poblíž kalifornského Martinezu spolu se svým bratrem jako mládě výzkumnou skupinou Santa Cruz Predatory Bird Research Group, takže je místním ptákem.


V prosinci 2016 se poprvé usadili sokoli na zvonici Kalifornské univerzity v Berkeley.
Po nalezení provizorního hnízda na pytli s pískem v březnu 2017 organizace nainstalovala nové hnízdo, aby podpořili úspěšné hnízdění.
V květnu 2017 sokoli odchovali dvě mláďata, která se jmenovala Fiat (samec) a Lux (samice). Fiat v srpnu opustil území svých rodičů. Lux byla bohužel zabita, když narazila do okna. V roce 2018 sokoli znovu zahájili námluvy. Organizace Cal Falcons nainstalovala trvalé hnízdo, aby chránili mláďata před počasím.
V dubnu se vylíhla tři mláďata, pojmenovaná Berkelium – samec, Californium – samec a Lawrencium – samice. Všechna tři mláďata úspěšně opustila hnízdo a strávila léto průzkumem okolí. Po opuštění území svých rodičů byla Lawrencium vidět v Marin Headlands severně od San Franciska a na Alcatrazu.
V lednu 2019 ornitologové nainstalovali dvě webové kamery pro sledování hnízdiště a balkonu. Díky novým webkamerám jsme mohli sledovat období rozmnožování v nebývalých detailech! Annie a Grinnell úspěšně odchovali dvě kuřata: pojmenovaná Carson a Cade .
V roce 2020 sokolí pár zdárně odchoval tři mláďata pojmenovaná samička Poppy, sameček Sequoia a sameček Redwood.

Jak poznáte rozdíl mezi Annie a Grinnelem?
Samičky sokolů stěhovavých, stejně jako většina dravců, jsou podstatně větší než samci, takže je to jedna z prvních věcí, jak je rozeznat. Existuje také několik rozdílů v zabarvení peří. Annie má tmavší šedá záda než Grinnell a Grinnell má mnohem jasnější žlutou barvu na zobáku a na nohou než Annie. Annie má také pruhovanější prsa než Grinnell. Jedním z nejjednodušších způsobů, jak Grinnella identifikovat, je, když vidíte jeho kroužky, Annie žádné nemá.

Hnízdění 2021

Annie položila první vajíčko 10. března, druhé 12. března, třetí 15. března a poslední čtvrté vejce 17. března.
Samice sedí na vejcích cca 29–30 dní, samec ji občas střídá. Samice si buď potravu sama uloví, když ji samec vystřídá v sezení, nebo jí samec nosí kořist na hnízdo. Po vylíhnutí se o mláďata na hnízdě stará asi 14 dní jen samice, samec přináší kořist, poté se střídají. Mláďata opouštějí hnízdo po 35–42 dnech, ale rodiče je nadále krmí ještě aspoň dva měsíce. Sokoli pohlavně dospívají ve dvou až třech letech.

17. dubna se vylíhla 2 mláďata.
Stále čekáme, co se stane s vejci 3 a 4. Líhnutí mezi prvním a posledním vajíčkem může být až 72 hodin.

Online přenos z hnízda

Sokol stěhovavý – Berkeley


Videozáznamy:

Vylíhlo se první mládě

Mládě č. 2 se líhne

První pohled na druhé kuřátko

Krmení mláďat


Večeře pro mláďata

Zdroj: berkeley.edu, Cal Falcons

Odebírejte aktuality ze světa přírody

Odebírejte aktuality ze světa přírody

Jednou týdně vás budeme informovat o nejdůležitějších údálostech z dění před kamerami.

Děkujeme Vám. Nyní zkontrolujte vaší emailovou schránku a nastavení potvrďte kliknutím na odkaz.

Pin It on Pinterest

Sdílejte stránku

Podělte se s kamarády.

Shares




(Omlouváme se za zobrazovaní reklamních prvků, ale prokliky na partnerské stránky nám pomáhají financovat provoz a aktualizaci ZooCam.info)